Lenyűgözőek a Petavius-kráter méretei: átmérője 177 kilométer, mélysége 3300 méter. Teraszos falszerkezete és hatalmas központi csúcsa még a szerényebb távcsövekben is feltűnő. A kráter sík aljzatát a Balatonnal megegyező hosszúságú hatalmas repedés szeli át.

hold


"A kráter keletkezésének idejét az alsó-imbriumba teszik a geológusok, ami 3,75-3,85 milliárd év közötti kort jelent. Gondoljunk csak bele, hogy ilyen idős alakzatokat, sőt ilyen idős kőzeteket sem lehet találni a Földön. Az idős kora ellenére a Petavius-kráter fiatalos megjelenésű, a kidobódott törmeléktakaróját és a másodlagos kráterek sokaságát is szépen láthatjuk a krátertől északra ezen a kiváló felvételen" - írja a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapja.

Molnár Péter a Polaris Csillagvizsgáló 200/2470-es refraktorával (lencsés távcsövével), vörös színszűrővel és egy speciális csillagászati kamerával örökítette meg a krátert és tágabb környezetét. A felvétel készítésének az idején a Hold egy kicsit a keleti oldalával fordult a Föld felé, kedvezve ezzel a peremkörnyéki alakzatok megfigyelésének. A képen látványosan rajzolódik ki a "fantasztikus rianás is", amely a központi csúcstól indul délnyugati irányba, egészen a nyugati falig.

hold


A Petavius-kráter a kép közepén, aljzatán a hatalmas repedéssel. A kép nagyméretű változatának letöltése (Molnár Péter, MCSE, Polaris Csillagvizsgáló)

A Petavius alján található rianásokból következik, hogy egy úgynevezett töredezett aljzatú kráterről van szó. Az FFC-kráterek eredetileg normál becsapódásos kráterek, amelyek később vulkanikus módosulásokon mentek keresztül. Legtöbbször a hatalmas becsapódási medencék peremén vagy ahhoz közel találják őket. Jellemzőjük a lávával feltöltött, de töredezett, rianásokkal szabdalt kráterfenék.

Forrás: origo.hu, Molnár Péter, MCSE, Polaris Csillagvizsgáló

Címkék: találhatók, Petavius, rianások, kráter, Hold, kis szines