Oroszország budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy a világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceán középső részén belépett a Föld légterébe. A műtárgy szétrobbanását követően a zuhanó darabok az észak-afrikai partok és Spanyolország irányába szóródnak szét.

A katasztrófavédelem korábban azért adott ki riasztást, mert nem lehetett kizárni, hogy az űrszonda egyes darabjai Magyarországon érnek földet. Az OKF a Letenye – Balaton – Ercsi – Jászberény – Nyíregyháza vonaltól délre élőket intette fokozott figyelemre. Az OKF azt közölte, hogy a rendőrséggel és a Magyar Honvédséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és felkészültek az esetleges beavatkozásokra.

phobos űrszonda

A meghibásodott orosz Phobos-Grunt űrszonda el nem égett darabjai a Csendes-óceánba zuhantak, közép-európai idő szerint este háromnegyed hétkor - közölte az orosz védelmi minisztérium illetékese. Alekszej Zolotuhin, a védelmi tárca légi és űrvédelmi egységeinek sajtómunkatársa jelentette be, hogy az űrszonda maradványai a chilei Wellington-szigettől mintegy 1250 kilométerre nyugatra csapódtak az óceánba.

A Phobosz-Grunt űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Ezt követően azonban eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem tudta folytatni útját kitűzött célja felé.

A sikertelen orosz kísérlet 5 milliárd rubelébe került Oroszországnak, a misszióra 15 évig készültek, az eszköz számos értékes berendezést vitt magával, súlya 13 és fél tonna volt. A Földre visszatért, az alsó légkörben el nem égett darabok a feltételezések szerint valószínűleg nem haladták meg a 200 kilogrammot és nem kell attól tartani, hogy a szonda mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Ez lett volna Oroszország első mélyűri missziója a 300 millió dolláros Mars-szonda 1996-os elvesztése óta. A 163 millió dolláros küldetésről korábban azt gondolták, hogy adatokat szolgáltat majd a Phobosz és holdja, a Deimosz születéséről, valamint a Naprendszer más bolygóinak létrejöttéről is. Az űrszonda a tervek szerint 2014-ben tért volna vissza a Földre - írja a hirado.hu.

Címkék: Csendes-óceán, űrszonda, Phobos-Grunt, lezuhant, orosz, kis szines