Legnagyobb tűzeset:
2011. szeptember 16-án délután tűz keletkezett a Nagy-berekben. A nádas és az aljnövényzet égett Fonyód-Bélateleptől déli irányban. A tűz nagysága miatt négyes fokozatú riasztást rendeltek el, ami azt jelentette, hogy a tűzesethez vonultak a balatonboglári, marcali, keszthelyi, siófoki, kaposvári és nagykanizsai tűzoltók, összesen hét tűzoltógépjárművel. Az oltást nehezítette, hogy a terület ingoványos, lápos, ezért nagyrészt kéziszerszámokkal avatkoztak be az egységek. A lángokat közel négy órás munkával, 38 tűzoltónak sikerült eloltani.

hektáros tűz

Legveszélyesebb eset:
2011. szeptember 02-án Igal külterületén egy Iveco tehergépkocsi 2 köbméter lúgot, 1 köbméter sósavat, 200 liter hidrogén-peroxid 33%-os vizes oldatát és 24 darab 20 literes ballonban hypót szállított. A káreset során 3 darab 50 literes hidrogén-peroxidos hordó megsérült, amelyből vékony sugárban szivárogott a veszélyes anyag. Ennek körbekerítését és homokkal való felitatását a kaposvári egységek speciális védőruhában kezdték meg. A Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport folyamatosan méréseket végzett a káresetnél és környékén, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az érintett útszakaszt a rendőrség lezárta.

hidrogénes mentés

Legtöbb beavatkozás egy nap alatt:
2011. augusztus 19-én koraestig 33 esetben vonultak a megye tűzoltói, ebből 31 volt faeltávolítás, ahol útra illetve villanyvezetékre dőlt fákat távolítottak el, utóbbiak kapcsán személyi sérülésről és jelentős anyagi kárról nem érkezett információ. Az E-ON diszpécserének tájékoztatása szerint 42 településen volt tapasztalható áramszünet, ami 10682 fogyasztót érintett.

vihar augusztus

Legnagyobb „farakás”:
2011. szeptember 21- 25 között három alkalommal riasztották a Sefag Zrt. Zselici Erdészetének Ropolypusztához közeli területén keletkezett tűzhöz a tűzoltókat. Mindhárom alkalommal a kaposvári és a szigetvári tűzoltók vonultak a káresethez és a mintegy 1200 méterre lévő erdei tóból távolsági vízszállítással biztosították a vizet a tűz teljes eloltásához. A tűz veszélyeztette a mellette lévő vegyes erdőt, illetve a 67-es főutat és Zselickisfaludot összekötő erdei műút túloldalán lévő természetvédelmi területet. A tűzben több száz köbméter fa égett el, ezzel több millió forintos kár keletkezett. Mivel a szándékos gyújtogatás nem kizárt, ezért tűzvizsgálat és rendőrségi vizsgálat is indult az ügyben.

rakás tűz

Legtöbb sérülés:
2011. december 18-án Kéthely külterületére riasztották a marcali tűzoltókat, mert összeütközött egy Lada és egy Volkswagen személygépkocsi. A baleset során sérült 8 fő közül négyen beszorultak az autóba, őket a tűzoltók feszítő-vágó segítségével emelték ki.

(Fotók - SMKI)

Címkék: mentések, legek, 2011, tűzoltók, Somogy, kis szines