Zsúfolásig megtelt karácsony délelőttjén a kaposvári hajléktalan gondozási központ nagyterme. Karácsonyi ünnepséget tartottak a megjelenteknek. 11 éve találkozunk itt karácsonykor, köszöntötte a hajléktalanokat Gulyás János, a központ vezetője. Sok az ismerős arc, a legtöbben nem tudnak előre jutni ebből az áldatlan helyzetből, tette hozzá. Karácsonykor esély van arra, hogy a régen okozott családi sebek gyógyuljanak, figyelmeztette gondozottjait.

Tudni kell, hogy ennél nem lesz jobb a következő évben sem, mondta ünnepi beszédében Gulyás János. Két milliárd gyermek éhezik a Földön, Magyarországon pedig a hajléktalanok  egyesektől nem számíthatnak megértésre, mert sok ember nem szereti őket: nem a személyüket, hanem a hajléktalan életmódot, az ittasságot, a kéregetést.

A Somogy Táncegyüttes műsort adott a fedél nélkülieknek. Sokan könnyes szemmel figyelték a táncot, majd tapsban törtek ki.

Karácsonykor mindig igyekszünk összehozni a családokat, mondta a Kapospontnak Gyulyás János. Ilyenkor valóban néhány napig békében élnek, ám gyakori, hogy később újra összevesznek. A kutatások szerint 100 hajléktalan közül mindössze 3-4 ember képes kiemelkedni, és maga mögött hagyni az utcai létformát.

Szombaton hivatalosan is átadták a női szálló épületrészét is. Jelenleg hatan húzzák meg magukat a 9 férőhelyes hálóteremben. Az éjjeli menedékhely 68 millió forintos európai uniós segítségből és TÁMOP támogatásból valósult meg, ennek része volt, a körülbelül 10 millió forintos építkezés, mondta Gyarmati László, a Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének szakmai vezetője. A fejlesztés a nagyatádi családok átmeneti otthonát is érinti, és jut a pénzből a hajléktalanok képzésére és lakhatási támogatására.

Az ünnepség után a rászorulók élelmiszerekből álló ajándékcsomagot vehettek át. Ezután még sokan sorban álltak, hogy teát és kiflit is kaphassanak.

A kaposvári Felczán Józsefné 3 hónapja él az utcán, mert, ahogyan ő fogalmaz, kirakták a lakásából. A hajléktalanság sok éhezéssel, nélkülözéssel, fájdalommal jár, mondta csendesen. Nekem meglepetés volt ez a kis műsor, és nagyon jólesett, érzékenyült el. Ezután az idős asszony fogta az ajándékcsomagját, és egyedül elindult az utcára, ahol a Szentestét fogja tölteni.

Kaposváron mintegy 300 hajléktalan él. Közülük 120-130 emberrel tartanak folyamatos kapcsolatot a gondozási központ munkatársai.

Címkék: Vöröskereszt, gondozás, hajléktalan, Karácsony, ajándék, kék hírek, kis szines