Ha nincs rá lehetőség, vágott fát tudunk vásárolni, de ez esetben lehetőség szerint vizes tartóba tegyük a nedvesség pótlása érdekében. A fenyőket sokszor már hetekkel előbb kivágják, így sokat veszít víztartalmából, mely a meleg szobában még inkább kiszárad és könnyebben lángra lobbanhat láng hatására. Műfenyő esetén válasszunk lángálló kivitelűt!

Válasszunk stabil karácsonyfatartót, hogy a fa ne borulhasson fel!

A karácsonyfa legalább 1 méter távolságra legyen hőforrástól, amelyet stabilan helyezzünk el. Fontos, hogy megfelelő állapotú, minőségi bizonyítvánnyal rendelkező izzósort válasszunk. Bizonytalan eredetű, feltűnően olcsó izzósort nem ajánlatos vásárolni, mert ez akár a családunk életébe is kerülhet. A szabadban kizárólag kültéri égősort szabad elhelyezni, mivel a beltéri izzósor nincs ellátva nedvesség elleni védelemmel, és zárlatot, egyúttal tragikus balesetet okozhat. A korábban már üzemeltetett izzósort, vagy elektromos díszítő elemet a felhelyezés előtt át kell vizsgálni, hogy minden kivilágított izzó megfelelően működik-e.

Bár a karácsonyfa fénye gyönyörű, de lefekvéskor ill. az otthon elhagyásakor mindenképpen válasszuk le az elektromos hálózatról. A fára gyertyát, csillagszórót csak díszítésként helyezzünk el, azon ne gyújtsuk meg egyiket sem, mert a kiszáradt fa szikra hatására könnyen meggyulladhat. Gyermeket ne hagyjunk felügyelet nélkül a karácsonyfa közelében, ugyanis hajlamosak rá, hogy a szép látvány érdekében bekapcsolják az izzósort, vagy meggyújtják a gyertyákat, ha még a gyufát is a közelben hagyjuk felelőtlen módon.

Ha kigyullad a karácsonyfa azonnal borítsuk le és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot! A pokróc elfojtja a lángokat, és ezután már olthatjuk tűzoltó készülékkel vagy vízzel, de rendkívül fontos az izzósor áramtalanítása!

Címkék: izzósor, elővigyázatosság, karácsonyfa, díszítés, karácsony, kis szines