Nem mindennapi, hogy veterán autóból két szinte azonos évjáratú, színű modell van egy gyűjtő birtokában. A két  jármű a Somogy Megyei Járműbarátok Egyesület alelnökének, Csatári József tulajdona. A gyűjtő  éves kora óta vonzódik az öreg autókhoz. Azt mondja: más káros szenvedélye nincs. A most elkészült Renault CV4-es-t az eredeti gyári színkód alapján újította. Az autó a műszerfalon Franciaország leghíresebb autóversenyzőjének is őrzi a monogrammját. 5 litert fogyaszt. A fenntartása pedig veterán rendszámmal rendelkező társaiéhoz hasonlóen, alacsony. Éves szinten 4-6 ezer forint. Persze a benzin nélkül. A műszakit ráadásul 5 évre kapja. Szmogriadó esetén pedig nincs kitiltva a városokból. Hasonló társa 1955-ös. Az új veterán gép mellé kerül majd.

renault


A legrégebbi autóházban kiállított modell az 1938-ban gyártott Prága baby. Mindössze 800 darab készült belőle. Az autó még madzagfékes. A motorok között pedig egy 1928-as Douglas a legöregebb járgány. De önindítós, hátul pótkerékkel felszerelt Czezete robogó is ékeskedik a járművek között. Igazi ritkaság a 13 lőerős, 1939-ben gyártott Fiat Topolino is. Az autókat a  Somogy Megyei Járműbarátok Egyesülete újította fel. Darabonként több millió is érnek. A gyűjtők azonban azt mondják: némelyiktől megválni sem tudnának. Van olyan, amelyik vödörben, alkatrészenként került hozzájuk. Az építéssel és felújítással a szívüket is beletették.   

A veterán múzeumot bárki meglátogathatja. Az autóház tulajdonosa ezzel a szándékkal is ajánlotta fel a gyűjtőknek az üres helyiséget.

Az öreg autók közül néhányat vasárnap a Cseri parkban, egy őszi szezonzáró veterán pikniken is bemutatnak. Kiállítás, bemutató, és alkatrész csere is várja az érdeklődőket!

Nézze meg a videót!

Címkék: autóház, renault, öreg, toponár, autó, kis szines