Az idén másodszor megrendezett verseny keretében azokat a fákat keresik, amelyek valamilyen szempontból fontos szerepet töltenek be a hely történetében és az ott élők mindennapjaiban. Az Év Fájára november 7-ig lehet szavazni az interneten. A győztes fa speciális ápolást és gondozást kap az elnyert összegből.

Első helyen áll a szavazásban a felsőmocsoládi négyszáz éves hársfa, mely minden évben újra zöldbe borul. A helyiek úgy tartják, a hársfa terméseiből éledt újjá az egykor leégett erdő. A fa, a Pokol torka nevezetű különleges szakadék szélén áll, és gondozásra szorul. Ezért a helyiek szeretnék a fát és az említett képződményt védetté nyilváníttatni, megóvni a jövő nemzedéke számára.

felsomocsoladi_oreg_hars_1.jpg

Negyedik helyezett a ságvári Képes-fa. A legenda úgy tartja, hogy az andocsi kegytemplomhoz, a Szűz Mária képhez zarándokló emberek a fa árnyékában pihentek meg és imádkoztak.

s


Jelenleg ötödik helyen áll Ötvöskónyi dísze, az ország legnagyobb nagylevelű hársfája. A folyamatos természeti csapások miatt, a fa napjai meg vannak számlálva. Hol villám csapott bele, hol vihar törte le az ágait. A legenda szerint a fa hét hársfa összenövéséből jött létre. Koráról nincs pontos információ, az biztos, hogy mikor Chernel Gyula a területre a kastélyát építtette, a fa már lombkoronával rendelkezett.

A szőkedencsi 700 éves hársfa a hatodik helyezett a szavazás jelenlegi állása szerint. Hatalmas, egymáshoz simuló, körbenálló törzsei arra utalnak, hogy egy anyanövény sarja. Így a fa eredete akár Szent István koráig is visszanyúlhat. A fa még ma is jó állapotban van. Gyökere ép, egészséges, erősen tartja, és gazdagon táplálja a fát. A gyökérnyak szerint fa körüli terep a jelenleginél jó egy méterrel magasabban volt. Törzse a korához képest jó állapotú. Az odvak sem veszélyesen nagyok. Csak az egyik törzs kezdett kidőlni a kötelékből, erre figyelmzetet a gyökérnyak és egyes támasztógyökerek repedése.

sz

sz

Csaknem 90 éve áll a tengődi falu főterén az úgynevezett életfa, mely a kilencedik helyen áll a szavazása. A régiek elmondása szerint mindig is a falu központjának számított ez a hely. Ott volt a községháza, melynek udvarán fejlődött a kis akác. Aztán amikor 1938-ban felépült az új községháza, a régi megüresedett épület egy olyan család lakásává vált, akiknek otthonát a II. világháború bombázásai tették a földdel egyenlővé. Az idős lakók úgy vélik, az első világháborúban elesettek tiszteletére ültethették a fát.

tengod_0101.jpg


negyes_eskuvo_2010_10_23_tengod.jpg


Kedves olvasóink!


Segítsük hozzá Somogy különleges fáit, hogy megnyerjék a versenyt. A díjjal nemcsak egy elismerést, hanem különleges ápolásra, a növény egészségét biztosító kezelésre szóló utalványt is kap a győztes.

Szavazzon Ön is a somogyi fákra. Csak egy e-mail cím kell hozzá. Ide kattintva voksolhat!

Címkék: év fája, voks, döntő, szavazás, kis szines, somogy