A mintegy ezer naposcsibét augusztus közepe óta az egyetem takarmányozási tanszékén előnevelték, ma pedig átadták a családoknak. Az Állattudományi Kar az állattartással kapcsolatban is segítséget nyújt nekik.

Gigén már nagyon várták a naposcsibéket. A 400 lelkes faluban hat rászoruló család örülhetett a szárnyasoknak. Hajnalka egy kosárral ment a kapuhoz az ötven előnevelt baromfiért. Azt mondta, ez óriási segítség nekik, mivel nincs keresete, egyedül a férje dolgozik. Emellett öt gyereke van és két unokája.

A Kaposvári Egyetem és a Napkerék Egyesület együttműködésének köszönhetően húsz somogyi család kapott összesen ezer darab csirkét és 2-3 hétre elegendő tápot. Az erről szóló megállapodást ma írták alá az egyetemen.

Csirke


Az adakozás komoly segítséget jelent, mert ezeknek az állatoknak 50%-a levágható. Pontosan nem tudni mennyi ideig elég ez egy családnak, de néhány hónapos kiegészítő élelmet tudnak biztosítani a rászorulóknak - mondta a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának tanszékvazetője, Dr. Tossenberg János.

A Napkerék Egyesület választotta ki a támogatott tapsonyi, pálmajori, gigei, szabadi és nagyberki családokat. Nekik csak azt kellett vállalniuk, hogy megfelelő körülmények között tartják az állatokat.

A szociális földprogram keretében résztvevő cigány önkormányzatok keresték meg az egyesületet. Ennek keretében történt meg a rászorulók kiválasztása - tájékoztatott a Napkerék Egyesület elnöke, Bogdán Imre.

A fogadó családok a kakasokat később levághatják, a jércéket pedig tovább tarthatják, a tojásukért.

Címkék: romák, napkerék, osztás, csirke, rászorulók, kis szines