A pályaműveket a YouTube internetes videómegosztóra kell feltölteni. A leadási határidő november 30. A közönségszavazás és a díjkiosztó pedig decemberben lesz. A legtöbb szavazatot elért klipp készítője a zenekar költségén készítheti el a Virrasztók új, hivatalos videóklippjét. Ezen kívül minden értékelhet pályaművet jutalmaz a zenekar.


A Virrasztók tulajdonképpen egy koncept-zenekar, amely a magyar népzene alapjain, és a dark-goth-industrial metal formanyelvén fogalmaz meg érzéseket, gondolatokat a halál témakörében. A koncepció a virrasztás néphagyományán alapszik. A folklórban a virrasztás az otthon ravatalozott halott éjszakai őrzése a temetésig, általában egy vagy két éjszakán át. Oka a halott tisztelete, a megemlékezés, de a társas összejövetelek egyik alkalma is. Az egész ország területén általános szokás volt. Általában a rokonok, komák, ismerősök, szomszédok mentek virrasztani, de bárki mehetett, meghívás nélkül. A hivatásos virrasztók saját énekgyűjteménnyel rendelkeznek, melyből a halotthoz, a halálesethez leginkább illő darabokat válogatják össze. Középkori énekektől, históriás énekeken, népdalokon át, népies műdalelemeket tartalmazó kántorcsinálmányig minden található a virrasztóénekek között.



A zenekar megszólalásban nagyon fontos szerepe van a népi hegedűnek, érdekes színfoltként bukkan fel itt-ott a tekerő, de ami igazán meghatározó a folk-vonulatban, az a népies női ének, ami legtöbbször eredeti motívumokat hoz, és állít szembe a modernebb megszólalású, karcosabb, metalosabb férfi énektémákkal. Egy dalon belül is van, hogy többször nyúlnak közös népdalkincsünkhöz. Szerencsére a magyar népzene igen gazdag, érzelmes, gyakran szomorú, keserű, tehát van honnan meríteni. Aztán a munka során hol a dallam alakul át, hol a verssorok cserélődnek ki, hol mindkettő. És legtöbbször nem is tudja a befogadó, hogy archaikus, vagy modern népdalt hall.


A Virrasztók zenéje költői, sötét anyag, érzelmes, néhol zaklatott, másutt lemondóan kiürült, de végtelenül őszinte. Céljuk, hogy a zene által a hallgató találkozik az elmúlás gondolatával és az elhagyatás magányával, és megbékél a változtathatatlannal.

Bővebb információ a pályázatról és a zenekarról:

www.virrasztok.hu
www.facebook.com/virrasztok

virrasztók_flyer

Címkék: klipp, virrasztók, zenekar, díj, pályázat, videó, kis szines