Napszúrás, rovarcsípés, horzsolás, és ezekhez hasonló, kisebb sérüléseket kellett a legtöbb esetben ellátniuk az elsősegélynyújtó fiataloknak. Ezen a nyáron a közel 4000 sérülésből 55 esethez hívtak mentőt az önkéntesek. A Magyar Vöröskereszt idén ötödik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát (BESZ) 18 Balaton-parti település - összesen 27 – strandján, július 1-je és augusztus 21. között. A főszezonban közel 400 önkéntes, naponta délelőtt 10 és este 6 óra között teljesített elsősegélynyújtó szolgálatot a programban résztvevő balatoni strandokon.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007-ben több mint 2600, 2008-ban közel háromezer, 2009-ben közel négyezer, 2010-ben több mint 2500 sérülést láttak el szakszerűen. Az elmúlt évek alatt kétszer történt közvetlen életmentő beavatkozás. Idén is volt defibrillátor az elsősegélynyújtó fiataloknál, de ezen a nyáron szerencsére nem volt szükség az eszköz használatára.

voroskereszt_1


Az idei Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat szezonnyitóján mutatták be azt az alkalmazást is, melynek segítségével a strandolók pontos információt kaphattak a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó pontjairól.

A szolgálat indító-sajtótájékoztatójára Balatonlellén került sor, ahol a Vöröskereszt alkalmi elsősegélynyújtó csapatának tagjai Wolf Kati énekesnő, Kozmann György olimpikon kenus és Kőváry Barna autóversenyző voltak. Az ismert és elismert közszereplők segítségével két lehetséges strandbalesetet és annak szakszerű ellátását valamint a defibrillátor helyes alkalmazását mutatta be a Magyar Vöröskereszt.

Címkék: 4400, segítettek, elsősegély, vöröskereszt, balaton, kis szines