Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest. Ez a 14 megye listája ahol hőségriadót rendeltek el keddtől a nagy melegre való tekintettel.

hőség-1

Nem csak nappal, de éjszaka és hajnalban is a megszokottnál jóval melegebb lesz. A meteorológiai előrejelzések alapján kedd hajnalban még 15-20, pénteken már 18-23 fok várható.

A koponyeg.hu 15 napos előrejelzését itt tekintheti meg.

A tikkasztó hőség miatt a kaposvári hajléktalan gondozási központ fagyasztott és hűtött vizet osztott a közterületeken és a parkokban. Naponta 25 fedél nélkülit látnak el frissítővel.

A rendkívüli hőség miatt a munkaügyi főfelügyelőség is ellenőrzést tart a héten.

Az ellenőrzésben az Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Szakigazgatási Szerve is részt vesz.

Online hőstressz információk a nagyobb városokról! Nézze meg Kaposvárt!

Jó tanácsok a kánikula idejére:
-    Az idősek és a szívbetegségben szenvedők panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz!
-    Amennyiben lehetséges a forró napokon a déli órákban egyáltalán ne tartózkodjunk a napon!
-    Kerüljük a kávé, alkohol és a magas koffeintartalmú italok fogyasztását, ásványvíz, tea, kefír és joghurt fogyasztása ajánlott
-    Ha tudunk, napi egy-két órát töltsünk légkondicionált környezetben (hivatalok, bevásárlóközpontok)
-    Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel naponta többször is!
-    A fizikai munkát végző dolgozóknak a munkáltatók kötelesek a munkavállalók igénye szerint, de legalább félóránként védőitalt és az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítani
-    Bőrünk védelme érdekében használjunk megfelelő (legalább 15 faktoros) naptejet.

hőség

A hőség miatt a MÁV-Start Zrt. kedden 11 és 18 óra között az InterCity vonatok esetében elengedi a pótjegyek árát, továbbá a pót- és helyjegyköteles vonatokra csak a helyjegyeket kell az utasoknak megfizetniük - közölte a vasúttársaság.

Szabó Anett, a MÁV-Start szóvivője közölte, azért térítik vissza a pótjegyek árát, mert a hőségben a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban hibásodnak meg a klímaberendezések, illetve a működőek sem tudnak minden esetben megfelelő hőmérsékletet biztosítani. A vasúttársaság közleménye szerint a MÁV a a hőség ideje alatt a nagyobb vasútállomásokon és az étkezőkocsikban is ingyen adja az ásványvizet.

hőség


A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Amennyiben a sínek deformálódását észlelik, a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be. Közölték továbbá, hogy a szabadban dolgozó vasutasok megfelelő védőfelszerelést, óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak, illetve korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak ásványvizet.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

augusztus 23. kedd: hajnalban: 15, 20 napközben: 31, 36
augusztus 24. szerda: hajnalban: 16, 21 napközben: 34, 38
augusztus 25. csütörtök hajnalban: 17, 22 napközben: 34, 38
augusztus 26. péntek: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 39
augusztus 27. szombat: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 37

augusztus 28. vasárnap: hajnalban: 17, 22 napközben: 30, 35

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon megfelelő óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!

Címkék: készültség, harmadfokú, riadó, meleg, hőség, kis szines