Készül az új kenyér a toponári pékségben. A fogások megszokottak, az összetétel évszázados. A pékség 30 települést lát el és felkészült az új kenyér ünnepére.

12 mázsa kenyér fog készülni. különböző fajtákból. Fehérkenyértől, a rozscipón át a teljes kiőrlésű Graham kenyérig - mondja a pékség ügyvezetője Hambuk János.

A "Joggal a Gyermekekért" Közhasznú Alapítvány kezdeményezte a különleges kenyérsütést. Úgy gondolták, olyan szervezetek emblémája kerüljön fel a kenyérre, amelyek jó példával járnak elől, követendő a tevékenységük. Ilyen például a Kötél Életmentő Egyesület.  

Ismernek bennünket a városban és a környékén, sőt attól szélesebb körben is és, ha meglátják ezta címkét a kenyéren a kedves vásárlók, akkor biztosan, hogy jó szívvel fognank ránk gondolni a továbbiakaban is - mondja Benei Tibor a Kötél Életmentő Egyesület vezetőségből.

A Kapos Televízió munkatársa is felcsapott alkalmi péknek és ott helyben a mesterektől leste el a dagasztás fortélyait.

kapostv_kenyer

Aztán a többi már csak a kemencén múlott.

Kolléganőnk munkájával péntek reggel már nagyon sokan találkoztak a boltokban. Az új kenyér mindenkinek különb a többinél.

Nekem azt jelenti, hogy az emberek mindennapi élelmiszere, az emebereknek megélhetése, hogy kint a mezőn dolgoznak, ez a körforgás, hogy learatják a búzát és megsütik a kenyeret - mondja Fodor Réka.

A legtöbben az '49-es kommunista alkotmányhoz kötik az új kenyér napját, ezért sokan mesterséges, kreált ünnepnek tartják. Az igazság azonban az, hogy már az 1890-es évek arató sztrájkjai miatt is külön figyelmet szenteltek a firss cipónak.

Az alapítvány először szervezett rendhagyó kenyérsütést. A jövőben hagyományt akarnak teremteni belőle és többeket arra bíztatnak, hogy tegyenek valamit a közösségért.

Címkék: kenyér ünnepe, tv-s kenyér, pékség, kapostv, kenyér, kis szines