Szerdán érkezett bejelentés a honvédség tűzszerészügyeletére, mely szerint Sajkod (Tihany településrésze) településtől 50-60 méterre, a nádas szélében horgászok lettek figyelmesek a gyanús tárgyra.

A csütörtökön kiérkező tűzszerész járőr azonosította a II. világháborús, 250 kilogrammos úszóaknát. Ennek robbanóanyag tartalma körülbelül 50-60 kilogramm. A 15 gyújtószerkezetet tartalmazó robbanótestnek két gyújtója még ép volt, tehát éles, igen veszélyes állapotúnak mondható.

úszó akna


A megsemmisítés a vízügyi hatóság által meghatározott helyen történik a parttól 3 kilométer távolságra behajózva. A víz alatti robbantást a reggeli órákban hajtják végre. A Balatonon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére 3 kilométeres sugarú körben lezárták.

Az eset különlegessége az, hogy ilyen típusú robbanószerkezettel a tűzszerészek ritkán találkoznak - áll a közleményben.

Az úszóaknát nem sokkal délután 3 óra előtt hatástalanították a tűzszerészek. A víz alatt egy ráerősített robbanótöltettel egy kilométeres távolságból robbantották fel az érintőaknát. Ezután a terület lezárását megszüntették. Az ott tartózkodók szerint a robbanószer miatt egy vitorlásverseny elmaradt - tájékoztatott a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj megbízott kommunikációs tisztje, Kerekesné Benedek Mária.


(Forrás: MTI)

Címkék: akna, tűzszerészek, éles, úszó, Balaton, kis szines