Az oxfordi egyetemen tanító Róna Péter 12 éve vette meg a kisasszondi kastélyt, ahol Csokonai Vitéz Mihály is időzött egykor.

Stábunk ottjártakor  a kastély szomszédságában lévő sajtüzemben az asszonyok éppen prés alá rendezik a különleges sajtokat. Hamarosan a savót is leengedhetik. Kizárólag bükkfával füstölik, de más gyártási titkot nem árulnak el.

A titok azért titok, mert nem mondjuk el. Tej kell hozzá, sajtkultúra, oltó és ennyi - mondja az üzemben dolgozó Csatainé Kiss Cecília.

sajtok

Angliában a világ legnagyobb sajtkiállításán 500 gyártó 3700 sajtja indult. 150 tagú zsűri díjazta ezüst éremmel Róna Péter termékét.

Két és fél évbe telt, amíg kikísérleteztük, hogyan is állítsuk elő, és sikerült egy sajátos füstölt sajtot létrehoznunk. Ők ezt nagyon nagyra tartották - mondja a közgazdász, egyetemi tanár és sajtkészítő Róna Péter.

A bírálóbizottság nem akarta elhinni, hogy ilyen kis üzem, csupán 10 munkás állította elő a kisasszondi sajtot. Az itteniek szerint az íz titka a tehenekben rejlik, amik különleges gyepkultúrával rendelkező somogyi füvet legelnek.

Ők egy tömény, koncentrált tejet előállító fajták. A Jerseyk. Amik magas tejzsírtartalommal és tejfehérjével bírnak - mondja az üzem inszeminátora Kustos Endre.

Róna Péter azt mondja: borász barátai adták az ötletet, hogy a kiváló magyar borok mellé egy igazi magyar sajtot kelllene készíteni. Ő pedig közgazdászként azt vallja: a vidék, így Somogy is csak egyedi kész termékkel tud kitűnni.

Címkék: kiasszond, sajtok, Róna Péter, tejtermék, bajnok, kis szines