A 2008-ban indult UTAS-projekt lényege, hogy a különböző forrásokból származó információkat integrálva, automatikusan és széleskörű csatornákon keresztül juttassa el az utasokhoz.

A vonatok aktuális helyzete és a késések várható időtartama meghatározható a GPS koordináták, a Központi Forgalom Irányítás és Központi Forgalom Ellenőrzés adatai alapján. Az UTAS rendszer előrejelzés kalkuláló motorja a menetrendi adatokat összeveti a tényadatokkal, megállapítja a menetrendtől való eltérés mértékét, és a vonat következő állomásaira vonatkozóan várható érkezési és indulási időket kalkulál. A menetrendi adatok óránként frissülnek, ezért a keresőből rögtön friss utastájékoztatási információhoz juthatnak az utasok.


A korábban Elviraként megismert utas tájékoztató rendszer országos térképhálózattal kiegészített változata a vasúttársaság honlapján (www.mav-start.hu ) személykocsikat jelző ikonokkal jeleníti meg a Magyarországon éppen közlekedő vonatok aktuális helyzetét. Az év végére a különböző okostelefonokra kifejlesztett alkalmazásokon keresztül is elérhetővé válik a szolgáltatás.

vonat


A nemzetközi és a GYSEV által vontatott vonatok kivételével a Magyarországon közlekedő járatok mindegyikéről tájékozódhat az érdeklődő a Vonatinfo-n keresztül.
A most továbbfejlesztett internetes alkalmazást a MÁV-START honlapján, a menetrendi keresőben lévő „Vonatinfó” gomb megnyomásával lehet elindítani. A rendszerben az érdeklődő egy kiválasztott útvonalra, állomásra vagy akár egy vonatszámra is rákereshet. A cél, hogy az állandóan megújuló struktúra egyre gyorsabban, egyre több felületen tudjon információval szolgálni az aktuális közlekedési helyzetről, bővítve és pontosítva ezzel a jelenlegi utastájékoztatás lehetőségeit. A fejlesztéssel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról az eszrevetel(kukac)mav-start.hu  e-mail címre várja a vasúttársaság a jobbító javaslatokat.

Címkék: valós idő, GPS, információ, menetrend, online, kis szines