Bács-Kiskun, Csongrád, Zala, Somogy és Baranya megyére rendelte el az országos tiszti főorvos keddre a legmagasabb fokozatú hőségriasztást - több megyében azonban azt másodfokúra enyhítette.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az Alföldön és a Dunántúl déli részén, ahol több helyen 26 és 29 Celsius-fok között alakul a középhőmérséklet, továbbra is fenntartja a harmadfokozatú hőségriadót. Paller Judit országos tiszti főorvos hétfőn délelőtt azt közölte azt MTI-vel: a keddi hőségriadó a Dél-Alföldön Bács-Kiskun és Csongrád, a Dunántúlon pedig Zala, Somogy és Baranya megyére terjed majd ki.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs megyében, mivel ezeken a területeken 25 fok körüli középhőmérséklet lesz a jellemző, a másodfokú hőségriadó lesz érvényben - áll az ÁNTSZ közleményében.

sound

Enyhébb fokozatú figyelmeztetéseket adott ki viszont az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) keddre, az UV-B sugárzás értéke ettől függetlenül várhatóan eléri majd az extrém szintet - közölte Csonka Tamás veszélyjelző az MTI-vel hétfő délután. Zivatarokra kedden hajnalban még lehet számítani, de napközben már csak néhol fordulhatnak elő kisebb záporok - tette hozzá.

Az előrejelzések szerint kedden a hőmérséklet maximuma 27-33 fok között alakul. Az ország déli és középső területein a napi középhőmérséklet várhatóan 25-26 fok körül lesz. Így kedden Közép-Magyarországon, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon másodfokú riasztás lesz érvényben. Az ország többi területén 25 fok körül, illetve az alatt várható a napi középhőmérséklet. Ezekre a területekre csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az OMSZ veszélyjelző munkatársa elmondta, hogy szerdán várhatóan ismét erősödni fog a kánikula, napközben akár 35-37 fok is lehet. Így elképzelhető, hogy akkorra ismét magasabb fokozatú figyelmeztetést adnak ki.

hőség-1


A hőség miatt, az ilyenkor gyakrabban előforduló rosszullétek megelőzése érdekében számos intézkedést hoztak országszerte: a mentőszolgálatok teljes kapacitással dolgoznak, országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, több helyen vizet osztanak, éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest és a nagyobb városok utcáit, s a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot is.

Ha tudunk, egy-két órát hűtött helyiségekben töltsünk, tanácsolja a háziorvos.

A lakosság által igénybe vehető klímatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, El d u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.

Címkék: középhőmérséklet, tiszti főorvos, Alföld, Dunántúl, hőségriadó, kis szines