Az ország gyólyabarátai két napon át figyelhették meg Chuck és Ludmilla új fiókáit, Alkonyt, Almát és Angyalt Darányban. Az eddig csak webkamrán át figyelt gólyapárt a két napos gólyatalálkozón személyesen is megismerhették. Cseresznyés Géza programkoordinátor elmondta: idén minden eddiginél több harc folyt a fészekért, és sajnos egy fiókát - Apollót - el is veszítettek.


golya1

A szaporulat egy sikeres program eredménye. A Somogy Természetvédelmi Szervezet és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága egy svájci gólyamentő alapítvánnyal együtt lépett a gólyákért. 2005-óta ugyanis folyamatosan csökken a madarak száma a megyében. 20 százalékkal kevesebben térnek azóta vissza a megyébe. Ma már a lakott gólyafészkek száma Somogyban alig 300. A megye külső részein sajnos vannak olyan részek, ahonnan teljesen eltűntek. Például nincs már gólya Várdán, Somogyváron, Szentgáloskéren, Eddén, Karádon és Somogyszobon sem mondta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tájegységvezetője Horváth Zoltán.

golya1


A sok magasfeszültségű vezeték rengeteg madár életét kioltja. A természetvédelmi szakember azt mondja: az 5 éves gólyamentő program lényege éppen az volt, hogy a madarak élőhelyeit a villanyvezetékek közeléből eredeti költőhelyükön, legelőkre, gémeskutak környékén alakítsák ki. Mesterséges fészkeket helyeztek ki. Meggyűrűzték a madarakat, és kamerákkal figyelték mozgásukat. A gyerekeket is bevonták a programba. Csokonyavisonta, Barcs, Szulok és Darány 12. osztályosai vehettek részt a környezetnevelési programban. Az élőhelyeken hallhattak a gólya vonulásáról, részt vehettek a gyűrűzésben, de a kézműves foglalkozások is a vándormadárról szóltak.

Golya


A program tapasztalatait most összegzik. Annyi már biztos: a fehér és fekete gólya szaporulatra büszkék lehetnek a szervezők. Drávaszentesen például 20 éve nem volt költés. A fákra, gémeskutakra kihelyezett fészkekben szaporulatnka örülhetnek. Idén 3 fióka született. A fekete gólyapárnak sem volt tavaly szaporulata. Most 4 apróságnak örülhetnek. És Darányban is hasonlók a tapasztalatok.

golya2


Az élőhelyek kutatása tovább zajlik. A Somogy Természetvédelmi Szervezet és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága más nemzeti parkokkal és civil szervezetekkel együtt ismét pályázik. Az első fordulón már túlvannak. Ha nyernek pénzt, kutatják tovább a természetes élőhelyeket.

Kattintsanak a darányi webkamerára, és nézzék meg Chuck és Ludmilla családját!

Nézzék meg korábbi cikkünket a gólyák pusztulásáról!

Címkék: mentő program, svájci, gólya, program, Somogy, kis szines