A Somogy megyei szőkedencsiek egy fővárosi favédelemmel foglalkozó cégtől kaptak segítséget a fa megóvásához, évek óta szakaszosan, új eljárásokkal gyógyították. Kezeléseket kapott, statikai megerősítésére speciális módszert alkalmaztak, az egyik dőlésnek indult veszélyes oldalra még egy tartófát is felállítottak. A fa megmentését uniós források is segítették: a település erre mintegy kétmillió háromszázezer forint támogatást kapott.

Szőkedencsi hárs-1


A szőkedencsi hárs az ország nevezetés fáinak egyike, védelem alatt áll: Magyarország, de szakértői vélemények alapján Közép-Európa legnagyobb körkerületű és magasságú hársa. Kevés hatalmasabb, öregebb hársról tudunk! Törzsének - amely tövénél ketté ágazik - körmérete 11 méter, egészen pontosan 1103 centiméter. Korát 700 évesre becsülik, tehát az Árpád-ház kihalása környékén láthatta meg a napvilágot, ám gyökerei alapján ezeréves géneket hordozhat.

Szőkedencsi hárs-2


A sírkert és a régi Dencs egykor a környék legmagasabb dombjára épült. A fa a legmagasabb domb legtetején áll. Erős, vastag gyökerei belemarkolnak a domb tetejébe és nem engedik teljesen lekoptatni a dombtetőt.

A temetődombon álló fa kislevelű hárs. A faj Európában, és azon belül Magyarországon is honos. Tölggyel, gyertyánnal összefogva nagy területeket hódítottak meg, erdősítettek be a Dunántúlon és azAlföldön is. A szőkedencsi hársnak nem kellet nagy utat bejárnia, hogy ide kerüljön: szülei a környék erdeiben élhettek annak idején.
A hárs történetéről, a falubeliek iránta megmutatkozó szeretetéről és gondoskodásáról bővebben itt olvashatnak.

Szőkedencsi hárs-3

Címkék: kislevelű hárs, 700 éves hárs, famatuzsálem, uniós támogatás, Szőkedencs, kis szines