Pénteken és szombaton iskolák, cégek, hivatalok több mint 30 helyszínen szedték a szemetet és takarítottak. A parkok, a közterek és a lakótelepek is megszépültek. A tűzoltók még a közlekedési lámpákat is lemosták.

Pénteken több száz gimnazista lepte el a Berzsenyi Parkot. A fiatalok nem bántak kesztyűs kézzel a szeméttel. Mindent kitakarítottak. A kétnapos akcióhoz az eszközöket az egyik barkácsáruház biztosította. A Kossuth tér sem úszta meg szárazon. Vízzel locsolták István királyt. Utána pedig le is súrolták. A főépítész csapata a Noszlopy utcai szökőkutakat tisztította.

- Példát szeretnénk mutatni, hogy mindenki az erejéhez mérten részt vegyen abban, hogy ne csak élvezze a közösség előnyeit, hogy szép legyen a város, hanem tegyen is érte. Szedje a szemetet, mossa a szökőkutat - hangsúlyozta L. Balogh Krisztina, városi főépítész.

Mivel 2011. az Önkéntesség Éve Európában, a fiatalok is szívesen vettek részt a Nagy Várostakarításban. Míg pénteken főleg a diákok takarítottak, szombaton a városlakók tevékenykedtek. A polgármester pogácsával várta a Toldi iskola előtt az önkénteseket. A Nagy várostakarításon a lakótelepek is tiszták lettek.

Az Európa Park környékén még a virágágyások és a járdák is megtisztultak. Itt a Kapos Tévé csapata is takarított. A közlekedési lámpákat a tűzoltók mosták. A két nap alatt több mint négyezren csatlakoztak a kaposvári takarításhoz. A somogyi megyeszékhelyen kívül Homokszentgyörgyön, Jákón, Böhönyén, és Kaposmérőben is takarítottak, az önkéntes naphoz csatlakozva diákok dolgoztak.

 

Kaposvár megtisztult

Több mint négyezren takarítottak a hétvégén

100 köbméternyi szemetet és zöldhulladékot szedtek össze a kaposváriak a hétvégi várostakarítási napok keretében. Az akció sokakat megmozgatott, a városlakókon kívül diákok, munkahelyi közösségek, baráti társaságok is részt vettek Kaposvár megtisztításában.

Szita Károly polgármester megköszönte mindazok lelkesedését és odaadását, akik fontosnak érezték a részvételt. Sikeres volt az első, hagyományteremtő szándékkal meghirdetett tavaszi várostakarítás. A kétnapos önkéntes akció eredményeként megtisztult a somogyi megyeszékhely. Pénteken több mint kétezer diák gyűjtött szemetet az iskolák környékén. Az utcákon, a parkokban és a játszótereken 290 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze.

Ugyanezen a napon tisztították meg civilek a Kossuth teret, ahol a díszburkolat seprése mellett lemosták a szökőkutakat, a padokat és a szobrokat is. Az akcióban részt vettek az üzlettulajdonosok is, ők kirakatot mostak, illetve az üzletek környékét, utcafrontját tették rendbe.

Szombaton a kaposváriak többsége a saját portáját takarította ki, majd többen csatlakoztak önkormányzati képviselőjükhöz, és a közösségi tereket, parkokat tisztították meg több mint 30 helyszínen. Eközben a tűzoltók és a közutasok a közlekedési lámpákat mosták le.

A várostakarítás második napján 100 köbméter szemetet, illetve hulladékot szedtek össze a kaposváriak. Felszámoltak több illegális lerakót, illetve 40 köbméternyi zöldhulladékot, nyesedéket is elszállíttattak.

A várostakarításban részt vett a Kapos TV, MÁV, a Kapos Volán, a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt, a tűzoltóság és a KAVÍZ is. A programot felajánlásokkal támogatta a Tesco, az Obi, a Praktiker, a Kométa, a KVG, a Fino-Food, a Kaposmérői Kenyérgyár és az Ács Dimitra Sütőüzem.

 

Címkék: tűzoltóság, közlekedési lámpa, várostakarítás, takarítás, vasút, kis szines