A természeti és régészeti szempontból is védett Várdomb 6,3 hektárnyi területét egy boglári betéti társaság vette bérbe hosszú távra az önkormányzattól, de bosszantó adminisztrációs hibák miatt a régóta szükségessé vált felújítást még mindig nem tudják megkezdeni. A kilátó biztonságossá tétele mellett, a nagyszabású beruházás részeként a Várdombon lévő erdőben hatszáz méter hosszú bobpályát, valamint kötélpályákból, mászófalakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát terveznek kiépíteni, oly módon, hogy az örökségvédelem alatt álló földvárat megkíméljék.

Az engedélyeket az elmúlt három évben már beszerezték, az anyagi forrás is biztosított, jelenleg egy pénzügyi biztosíték ügyében kell újabb dokumentumokat benyújtania a beruházónak. A projektet kezdetben főként Budapesten élő nyaralótulajdonosok támadták, ezért (is) húzódott az engedélyeztetés. A terület karbantartását, előkészítését végző beruházókat feljelentették többek közt rókák, mókusok, hóvirágok, illetve az erdő kiirtásáért is, de mára már, úgy tűnik, a támadók is belefáradtak...

A projekt 140 millió forint támogatást nyert egy uniós pályázaton, ez az összeg a költségek felét fedezi. Jelenleg még mindig bizonytalan a beruházás sorsa, amely, ha zöld utat kapna, azaz elhárulnának az adminisztrációs akadályok, két hónapon belül elkészülhetne - állítják a kivitelezők.

Címkék: engedélyeztetés, bobpálya, feljelentések, gömbkilátó, Balatonboglár, kis szines