Idén már megkezdődött a munka, mondta a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója a Kapospoptnak. Huszár István hozzátette: március 28-án elkezdték a  talajgenerátorokat kiszállítását a védekezés helyszíneire, ebből 44  Baranyába, 60 Somogyba és 37 Tolna megyébe kerül.

Kaposvár körül Batéan, Zseliszentpálon, Bárdudvarnokon, Orciban működik majd a rendszer. De Balaton partot is védik majd.


Ezzel szinkronban a Hármas-hegyi meteorológiai megfigyelő központ tavaszi felkészítése is megkezdődött. A korai kezdést az indokolja, hogy május 1-jére üzemképes legyen az egész rendszer, hiszen ettől az időponttól indul szeptember 30-ig a védekezési szezon.

radar


Az uniós országokban lényegesen nagyobb felületet védenek hasonló rendszerrel, Horvátországban az összes mezőgazdasági területet, Franciaországban az ottani borvidéket. Ausztriában 3 rendszer működik, ebből egy a németekkel közösen.


Huszár István elmondta: úgy tudja, hogy az agrártárca azt tervezi az egész országra kiterjeszti a talajgenerátoros jégeső-elhárítást, amihez háttéranyagokat a Nefela is biztosított. Szerencsés helyzetben vannak a Baranya, Somogy, Tolna megyei termelők és a lakosság, hiszen felettük már kiépített jégeső elhárítási rendszer működik.


A védett területen már csak a rendszer fenntartásáról kell gondoskodniuk. Tavaly több milliós kárt okozott a jégverés Somogyban. A szakemberek azt mondják: a jégeső-elhárítás csodákra nem képes, teljes mértékben a jégveréseket megszüntetni nem tudja. Éves szinten azonban 72 százalékkal lehet csökkenteni a jégkárokat. Ez csak a mezőgazdaságban 3 milliárd forint megtakarítást jelent a védett területen.

jég

Jelentős összefogás - földművelők, hegyközségek, biztosítótársaságok, önkormányzatok, kistérségi társulások - és nem utolsó sorban az agrártárca támogatása teszi lehetővé a rendszer működését.

A Baranya, Somogy és Tolna megyét védő hálózat működtetésére tavaly 128 millió forintot fordított üzemeltetője. Számításaik szerint a befektetett összeg huszonhatszorosan térül majd meg. Ami viszont veszélyt jelent ebben az évben az az, hogy Somogy és Tolna megyékben a termelők alacsony százaléka járult csak hozzá (220 Ft/ha) a rendszer fenntartásához.
Tehát idén is a földművelők kezében van a védekezés további sorsa, bár tavaly 100 termelővel növekedett a fenntartói létszám.
Tavaly átlagos év volt, hatvankétszer kellett beavatkozniuk a Nefela Egyesülés dolgozóinak.

Címkék: Nefela, eléhárítás, kár, jég, Somogy, kis szines