2010. október 4.
Nem sokkal dél után kezdett hömpölyögni a vörösiszap a kolontári és devecseri utcákon. Több méter magasságban folyt.  
2011. március 9.
Márciusra Kolontáron már az összes házat lebontották. Devecseren a hónap elejétől tüntetik el a károsodott épületeket a föld színéről. Van olyan nap, amikor 500 gép és csaknem 1500 ember dolgozik a területen. Ezeknek a munkáknak az összehangolása, a lakossággal, a hatóságokkal a kivitelezőkkel való egyeztetés is mind a katasztrófavédelem feladata.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság századosa Antalicz Lóránd azt mondta nekünk: Az ottlevőknek, egy-egy károsultnak a szemében a segítsége, amikor megkapja és visszajön és megkínál egy tál sütivel vagy valami aprósággal vagy próbálja ő is viszonozni azt a dolgot vagy megköszönni két mondatba, hogy nem gondolta volna, hogy elintézzük és nem felejtjük el a dolgát. Ez pótolhatatlan ez az élmény, amit ott az emberektől kapunk.

Az ottani munka az eddigi legnagyobb kihívás az életükben.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Dr. Horváth Jenő szerint: Nagyobb eseményeknél, belvizeknél a 2000-es évek elején is részt vettünk a Felső-Tisza vidéken és Borsodban is ott voltak a kollégáink. Időben elhúzódó és ennyi embert megmozgató nem volt sem a katasztrófavédelem, sem a mi igazgatóságunk életében.

Még napokkal a hazaérkezés után is az ottani élmények hatása alatt vannak és alig várják, hogy visszamehessenek.

Címkék: devecser, lánglovag, vörösiszap, tűzoltó, kis szines, kaposvár