Az interneten megjelent cikkek pervesztesként tüntették fel a hagyatéki perben Szász Endre özvegyét. Téves kifejezéseket tarlamaznak, amik alkalmasak a közvélemény megtévesztésére -mondta a Kapospontnak, Szászné Hajdú Katalin jogi képviselője. Dr. Csillag Gusztáv az elejéről mesélte el a történetet.

A művésznek egy vérszerinti és két örökbefogadott gyermeke volt. Jó pár szívinfarktus után érezte, hogy Szászné Hajdú Katalinnal kötött házassága az ő halálával  megszűnik. Katalin alkotó társnak is bizonyult, így neki ajándékozta a várdai házat, és vagyonjogi szerződést kötöttek annak elismerésére, hogy az együtt szerzett vagyon kizárólag Katalin asszonyt illeti.

Végrendeletében azért tagadta ki vér szerinti gyermekét, mert ő szinte gyermekkorától kezdve alkoholizált, és drogfüggővé vált. Szász Endrét nagyon bántotta gyermeke magatartása, Hollóházára is elvitte, hogy munkára fogja, de eredménytelenül. A polgári jog szerint a gyermeket (örökbe fogadott gyermeket is), a szülő halála után akkor is illeti egy bizonyos hányad,  ha a végrendelet miatt nem ő az örökös. Ezt kötelesrésznek hívják. Nem jár kötelesrész annak, akit kitagadtak.

A művész halála után az egyik örökbefogadott gyermek és a vér szerinti gyermek, személyenként több mint 46 millió forint kötelesrész megítélése iránt indított pert az özvegy ellen. A kitagadott gyermek -életvitelének következtében- ekkor már agysorvadás miatt öntudatlan állapotban feküdt egy betegotthonban, így őt a gyámhivatal által felkért ügyvéd képviselte. A felperesek vitatták a vagyonjogi szerződés érvényességét és a vér szerinti gyermek képviselője kérte, érvénytelenítsék a kitagadást.

2010 nyarán a Somogy megyei Bíróság az özvegynek kedvező ítéletet hozott. Érvényesnek tekintve a vagyonjogi szerződést és a kitagadást is, így csak az örökbe fogadott gyermeknek ítéltek meg 3,6 millió forintot. Az elsőfokú ítélet után már csak a vér szerinti gyermek képviseletében fellebbeztek, hogy legalább ő is kapjon annyit, mint pertársa.

A Pécsi Ítélőtábla csütörtökön annyiban változtatta meg a Somogy megyei bíróság ítéletét, hogy - a kitagadás érvénytelenségét kimondva - a vér szerinti gyermeknek is megítélt 3,6 millió forintot. A bíróság szerint a gyermek erkölcstelen életviteléhez az apai gondoskodás hiánya is vezethetett, ezért érvénytelen a kitagadás és  jár neki is kötelesrész.

Szászné Hajdú Katalin azért tartja sérelmesnek az ítéletet, mert csaknem 20 évet élt együtt férjével és tudta, hogy Szász Endre nem vétkes abban, hogy fia sorsa így alakult. Többször próbált rajt segíteni de eredménytelenül.

A jogi képviselő, Dr. Csillag Gusztáv szerint nem lehet perveszteségről beszélni, ha valakit kétszer 46 millió forint megfizetése iránt beperelnek, és végül kétszer 3,6 millió forintot kell fizetni.

Címkék: szászendre, hagyatéki per, hajdukatalin, ítélet, bíróság, kis szines