Dénesi Ödön 1921. karácsonyán Kárpátalján született, Beregszászon nevelkedett, majd a Budapesti Műegyetemen tanult. A háború végén a Németországba, majd onnan Dániába menekített végzős egyetemi hallgatók között volt, míg kalandos úton 1945 végére hazaért – írja a PécsMa.hu.
A földbirtokreformban telekosztást irányított, majd a minisztérium területrendezési intézetében dolgozott, míg ’51-ben megszerezte diplomáját. A kor ekkor szerveződő tervezőirodáiban a szakma nagyjaival dolgozott együtt. Ekkor indult a Mesteriskola, melynek részt vett első ciklusában.
Alig 34 évesen már ő a tervezője a pécsi, a hivatalos elnevezés szerinti Nyugati városrésznek, vagyis Uránvárosnak. Pécsre költözve városrendező csoportot szervezett a Pécsi Tervező Vállalatnál.
A feladatok egyre nőttek: Pécs Általános és Részletes Rendezési Tervei, a Szigeti városrész, a Megyeri Kertváros, Kaposvár és Komló városrészei, és a több mint húsz díjazott tervpályázat. Kitüntetései között ott ékeskedik az építészet legnemesebb elismerése, a munkájáért 1960-ban kapott Ybl-díj.
1976-ban megromlott egészsége miatt be kellett fejeznie a tervező munkát, de még évtizedekig részt vett a szakmai közéletben. Munkássága meghatározó a mai Pécs arculatában.

Címkék: Dénesi Ödön, Uránváros, tervezte, építész, Kaposvár, kis szines