A világ legnagyobb nukleáris katasztrófája. 1986-ban a csernobili robbanás után becslések szerint több százezer ember halt meg a kiszabadult radioaktív sugárzás miatt.

A világtörténelem második legnagyobb atombalesete. A japán földrengés miatt megsérült a a fukusimai erőmű. Ez a katasztrófa azonban a tudósok szerint nem jelent veszélyt Európára.

A háttérsugárzást folyamatosan mérik az országban. Most fokozottan figyelik. Somogyban 4 mérőállomás működik: Kaposváron a laktanyában és az egyetemen. Ezen kívül Siófokon és Homokszentgyörgyön. A mért értékeket bárki megnézheti az interneten.

- Ezen jól látszik, hogy bőven a meghatározott érték alatt találhatóak. Magyarországon az elfogadott sugárzás 60 és 180 nanoszíver per óra között van. 200-nál van egy figyelmezető érték és 500 a riasztási határérték - magyarázza a szakember.

A háttérsugárzás várhatóan a mostani szinten fog maradni, mondja a megyei igazgató.

- A tudósok előrejelzése szerint, ha eléri ez a felhő Magyarországot, akkor is olyan minimális háttérsugárzás emelkedés várható, amelyeket csak tudományos műszerekkel lehet kimutatni - mondta Heizler György a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Magyarországot nem fenyegeti a fukushimai atomerőműben kialakult helyzet. Ezt a fejlesztési minisztérium is tudatta a sajtóval. Azt írták: a Paksi Atomerőmű a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel. Már az 1990-es években például megnövelték a blokkok földrengésállóságát és kidolgozták a blokkok hűtését is.

- Ha nagyobb sugárterhelés éri a szervezetet, akkor ezt jód tabletták szokták kompenzálni, erre vannak készletezve jódtabletta készletek - tette hozzá a szakember.

A megyei katasztrófavédelemnek egy esetleges paksi balesetre is van terve. Az igazgató azt mondja: Kaposvár és a megye nagy része már 90 km-es körzeten kívül esik. Így ezért sem lennénk közvetlen veszélyben.

Címkék: Paks, Japán, robbanás, atomerőmű, katasztrófa, kis szines