Japánban rohamléptékben emelkedik a pénteki 8,9-es erősségű földrengést követő szökőár halálos áldozatainak száma: a BBC News úgy értesült, hogy 200-300 holttestet találtak egy tengerparti szakaszon. A Mijagi prefektúrában lévő Szendai strandján fedezték fel a tetemeket, a hírt a japán rendőrség is megerősítette. Mindemellett hírügynökségi jelentések már ezernél is több áldozatot prognosztizálnak.

A most ismert 300-400 halálos áldozat száma minden bizonnyal növeledni fog, hozzávetőlegesen 350 személyt eltűntként tartanak számon. Időközben atszakadt egy gát is: a víztározóból kitörő áradat házakat borított el Fukusima prefektúrában, de még nem tudni, hogy vannak-e áldozatok.

A Fukushima prefektúrában található atomerőmű 2 kilométeres hatósugarából közel 3 ezer embert azonnali hatállyal evakuálni kellett a létesítmény hűtőberendezésének meghibásodása miatt. A japán kormány szükséhelyzetet rendelt el, a szakértők eleinte úgy vélték, hogy nem történt nagyobb baj, ám később a Kyodo hírügynökség közölte: a környéken radioaktív sugárzást észleltek. Walt Patterson szakértő a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: komolynak tűnik a helyzet, amely nem megfelelő intézkedés esetén súlyosbodhat.

Kan Naoto japán kormányfő korábban azt közölte, hogy nukleáris létesítmények nem sérültek meg, radioaktív anyag nem került a levegőbe. Hasonlóan nyilatkozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is, amely szerint a rengés epicentrumához legközelebb álló négy nukleáris létesítmény "biztonságosan lezárt".

Kan Naoto japán miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot a lehető leghatékonyabb mentés érdekében. A japán hadsereg 300 repülőt és 40 hajót helyezett készenlétbe a mentési akciók lebonyolításához, a nemzetközi közösség részéről folyamatosan felajánlások érkeznek a mentéssel kapcsolatban.

Magyarország és a magyar kormány részvétét fejezi ki a Japán földrengés áldozatainak és családtagjaiknak és az egész japán népnek - jelentette ki Martonyi János magyar külügyminiszter pénteken Gödöllőn az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek informális ülését megelőző sajtótájékoztatóján.

Sajtóértesülések szerint a cunami elsodort egy hajót, melyen 100 utas tartózkodott, de sorsukról a Mijagi prefektúra rendőrsége egyelőre nem tudott felvilágosítást adni. Az ország keleti részéről eközben 5,5 erősségű utórengéseket jelentettek, ám szakértők szerint több ezer további utórengés várható. A japán kormány figyelmeztetett, hogy az utórezgések is okozhatnak újabb tengerárat.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a 8,9-es erősségű földrengés utáni szökőárban eltűnt egy személyvonat, és a hatóságok egyelőre nem találják. Az nem ismeretes, hányan utazhattak az East Japan Railway vasúttársaság szerelvényén, amelynek a Mijagi prefektúrában lévő kelet-macusimai Nobiru állomás közelében veszett nyoma.

Nézze meg a robbanás pillanatában készült felvételt!

Címkék: erőmű, cunami, atom, földrengés, Japán, kis szines