Havazás és mínuszok március első napjaiban. Ez nemcsak az emberek közérzetére nyomja rá bélyegét, hanem az élővilágra is. Az évszakhoz képest hűvös időjárás miatt az őszi gabona nem tudott rendesen meggyökeresedni. Még az aratás is csúszhat emiatt. A téli sportok kedvelői azonban még örülhetnek a hétvégén. Siófokon ugyanis több ezer embert várnak a kijelölt jégpályára.

Sokan már metszettek vagy éppen napfürdőztek a kiskertekben. A méhek is megérezték a jó időt. Több kisebb raj is kimerészkedett a kaptárakból. A tavaszi virágok is kibújtak. Nemrég még 16 fok volt. Szerdán viszont csupán 1 fokot mutattak a hőmérők. A megye több pontján szállingózott a hó. Volt, ahol 2-3 cm is esett. Kevesen merészkedtek ki az utcára.

Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint sürgősen el kell kezdeni a tápanyagutánpótlást a földeken.

- Nagyon fontos, hogy most megkapja, amilyen gyorsan csak lehet a műtrágyát a kalászos őszi árpa, búza. Hiszen az elmúlt év őszén a sáros talajba úgy kenték be a vetőmagot. Nem tudtak bokrosodni a növények - mondta a szakember.

A napfény hiánya miatt sokan hajlamosabbak a depresszióra - mondja a szakember. A lakosság 15-20%-a megérezheti ezt.

- Meg kell keresni ilyenkor is az örömöket. Nem szabad hagyni, hogy az emberre rányomja a bélyegét ez az időjárás, a viselkedésére. Kell keresni apró kicsi örömöket - mondta József István pszichológus.

Ilyen lehet például egy kis korizás a Balatonon. Siófokra több mint ezer embert várnak szerte az országból.

- A Balaton-parti települések közül Siófok az egyetlen, ahol a jég vastagsága megfelelő és az elmúlt napokban kifogástalan volt. Nagyon sokan érdeklődnek a fővárosból és a környező településekről - mondta Kozma Ani sajtóreferens.

A jég vastagsága 17 cm. Így a hétvégén még lehet csúszkálni Siófokon.

Az ország déli harmada a havazásnak köszönhetően - ha átmenetileg is - újra fehérbe borul, a déli-délnyugati megyékben átlagosan 3-6 cm friss hóra van kilátás, ott az esti-éjszakai órákban intenzív csapadékra is esély van.

Szerda estére azonban már mindenütt beborul az ég, így az ország más területein is számíthatunk kisebb látványhavazásra, lepelnyi, esetleg néhány cm hó kialakulására. Ráadásul hazánk déli, középső és északkeleti részén átmenetileg megélénkülhet a szél, amely hordhatja  a havat.

Csütörtökön virradóra országszerte borult égboltra ébredhetünk majd, ekkor még többfelé, napközben azonban már csak elszórtan számíthatunk kisebb havazásra, hószállingózásra. Pénteken reggelre észak felől azonban megkezdődik a felhőzet felszakadozása - írja az idokep.hu meteorológiai oldal.

Az alábbi kép szerdán délután készült és a  Fő utca látható rajta. Abban a pillanatban kis pelyhekben, sűrűn hullott a hó. A képre kattintva megnézhetik vajon fehérbe borult-e már a Kossuth tér és a Fő utca?

havazas

Címkék: belváros, havazás, Kaposvár, kis szines