Egy kaposvári felmérésből kiderült: minden ötödik általános iskolás már túl van az első részegségén. Mire leérettségiznek, addigra már minden második fiatal egyszer berúgott. A 17-25 éves korosztályban pedig már minden második fiatal kipróbált valamilyen kábítószert. Ők a füves cigit és a partidrogokat használnak. Egyre többen szednek nyugtatót vagy valamilyen legális kábítószerhez nyúlnak. Higítót, töltőgázt szipuznak vagy bódító növényeket fogyasztanak. Az elmúlt hetekben nyolc fiatal kerül a kaposvári kórházba emiatt. A csattanó maszlag tudatboruláshoz vezető halluciánciós állapotot okoz. Kezelés nélkül súlyos életveszélyes, sőt halálos mérgezést is okozhat.

- Azt kell tudni a csattanó maszlag mérgezésről, hogy mindenfajta halluciániót okoz a hatóanyag tartalom miatt. Ketten ezek közül a fiatalok kötül gépi lélegeztetésre szorultak, hál istennek mindannyian elhagyhatták a kórházat - mondta Dr. Varga Csaba a Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi osztályvezetője.

A kaposvári drogambulancián is egyre több fiatal kér segítséget. Nem ritka, hogy 14 éves gyerekek rendszeresen használnak legális kábítószert. Többségükre otthon nem jut elég figyelem vagy az a baj, hogy problémáikat senkivel nem tudják megbeszélni, mondja a szakorvos.

- Nem feltétlenül a függőség amit a serdülőkorban látunk, hanem inkább egy rossz családi szisztémának a kimenetele és ebben a serdülő az, aki a leglátványosabban problémákat érzékel, és ezt úgy reagálja le, amilyen eszközökkel ezt tudja - mondta Dr. Futó Katalin pszichiáter szakorvos.

A csattanó maszlag és a hasonló legális kábítószerek a fiatalok könnyen elérhető eszközei.

Címkék: kis szines