A szombat esti földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek nagyon gyengék voltak. Még szombat éjszaka Tarlós István kérésére átvizsgálták Budapest hídjait és aluljáróit, a szakemberek sehol sem találtak károsodásokat. Repedések keletkeztek a várgesztesi templom és a faluház falain, Vértessomlón 16 épületben esett kisebb-nagyobb kár. A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak – mondta el Tóth László szeizmológus az MTI-nek vasárnap reggel.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek vasárnap reggel azt mondta, hogy az ingatlanokban csak kisebb károk keletkeztek. Elsősorban Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyéből érkeztek bejelentések falrepedésekről, megdőlt kéményekről. Személyi sérülés nem történt, lakhatatlanná egyetlen épület sem vált, kiköltöztetni sem kellett senkit. Egyedül Vértesszőlősön bontották le egy ház kéményét a dőlés megelőzése érdekében.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a földrengésben érintett megyék 104-es segélyhívó vonalán szombaton este számos bejelentés érkezett. Elsősorban a Komárom-Esztergom megyében élő magas vérnyomásos és idős, légzési elégtelenséggel küzdő betegek kérték a mentők tanácsait, többen az izgalom miatt ellátásra is szorultak.Számítani kell utórengésekre főleg Vértessomló környékén.

Sellye mellett 2010. augusztus 17-én észleltek a földmozgást. Fél hat környékén a Richter-skála szerinti 3,0, illetve 3,1 magnitúdójú rengést mértek a Baranya megyei városban. Mint korábban beszámoltunk: 2010. február 9-én 2,9-es erősségű földrengés volt Somogyban, melynek epicentruma Várdán és Somogyjádon volt. 2003 decemberében volt 3,7-es erősségű földrengés Somogyban. Az akkori földrengés 20-25 millió forintos kárt okozott.  A Richter-skálán mért 3,7 erősségű rengés központja Iharosberényben volt. Csurgón és Iharosberényben két iskola és két lakóház, valamint egy önkormányzati épület megrepedezett.

A hétvégi rengés érezhető volt Somogy megye északi területein is. Egy-egy bejelentés érkezett Enyingről és Siófokról, hogy kb. öt másodpercig tartó rezgést észleltek. Károkról, személyi sérülésről a földrengéssel kapcsolatban nem érkezett bejelentés Somogyban.

A Richter skála szerint 4,7 erősségű földrengés volt Oroszlány térségében január 29-én 18.41-kor. A földmozgás a földfelszíntől 10 kilométeres mélységben történt. A rengés érezhető volt Somogy megye északi területein is.
Egy-egy bejelentés érkezett Enyingről és Siófokról, hogy kb. öt másodpercig tartó rezgést észleltek. Károkról, személyi sérülésről a földrengéssel kapcsolatban nem érkezett bejelentés Somogyban.

Címkék: Dunántúl, földrengés, kis szines