hirdetés
Időjárás 11 °C
2012.05.23 - Szerda Névnapok: Dezső

12. Festők Városa hangulatfesztivál 05.24-27. Részletek!

Regisztráció Belépés

2,9-es erősségű földrengés Somogyban

2010-02-08 17:28:18

Osztopánból és Somogyjádról is többen jelezték szerkesztőségünknek, hogy földrengést észleltek hétfő délután fél öt magasságában. Információink szerint 2,9-es erősségű földrengést mértek, melynek epicentruma Várda és Somogyjád volt.

Az üzletekből és otthonaikból is az utcára menekültek a lakók Osztopánban és Somogyjádon, mikor nagy dübörgést hallottak. Mint az egyik telefonáló elmondta, az épületek megrázkódtak, és a lámpák mozgása is jelezte a földrengést. Elmondása szerint nem történt sérülés, de mindenki észlelte az eseményt, és a legtöbben az utcára menekültek.

Legutóbb 2003 decemberében volt 3,7-es erősségű földrengés Somogyban. Az akkori földrengés 20-25 millió forintos kárt okozott.  A Richter-skálán mért 3,7 erősségű rengés központja Iharosberényben volt. Csurgón és Iharosberényben két iskola és két lakóház, valamint egy önkormányzati épület megrepedezett. Nézze meg archív felvételünket!

Magyarországi megfigyelések

A XIX. század közepétől napjainkig terjedő időszak rengéseinek gyakorisága alapján az ország területén gyakorlatilag évente négy-öt 2.5 3.0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengésre 15 20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5 6.0 magnitúdójú földrengésre 40 50 éves intervallumban kell számítani.

Magyarországi földrengés-előrejelzés

Földrengés bárhol és bármikor előfordulhat, azonban a következő településeknek és azok környékének lakói érezhetik leggyakrabban: Berhida, Dunaharaszti, Eger, Kecskemét, Komárom, Várpalota.

Epicentrumok

Az eddigi földrengések epicentrumai Magyarországon

Nagy földrengések

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, ennek ellenére erős rengések időnként előfordulnak. Ezek során a nem megfelelően tervezett épületekben tartózkodók élete veszélybe kerülhet. Azonban egy földrengés következtében létrejövő sérülés valószínűsége elhanyagolható a mindennapi élet egyéb veszélyforrásaihoz képest.

A Pannon-medencében a földrengés aktivitás a lemezperemi területekhez képest mérsékelt, a rengések epicentrumainak eloszlása pedig első pillantásra rendszertelennek látszik. Nehéz eldönteni, hogy a földrengések izolált területeken, vagy szeizmikusan aktív vonalak mentén keletkeznek. Mindenesetre felismerhető néhány terület, ahol viszonylag gyakran fordult elő a múltban földrengés. Ilyenek pl. Eger és környéke, ahol 70 év alatt legalább 16 földrengés és több mint 50 nagyobb utórengés történt. Komárom és Mór környékén, Jászberény, Kecskemét és Dunaharaszti közelében szintén jelentős volt az aktivitás egy-egy bizonyos időszakban. Az alacsony szeizmicitás nem feltétlenül jelenti a földrengések méretének csekélységét: komoly épületkárokat okozó földrengésekről van szó, néhány esetben talajfolyósodást is okozó gyorsulásokkal (pl. 1763 Komárom, M 6.2; 1911 Kecskemét, M 5.6), esetleg a felszínen is megjelenő töréssel (pl. 1834 Érmellék, M 6.2). Ezek a példák azt mutatják, hogy 6.0-6.5 magnitúdójú rengések lehetségesek, de nem gyakoriak a Pannon-medencében.

Források:

library.thinkquest.org
foldrenges.hu

Pont az @ 2011-01-26 18:53

Én sajnos nem voltam itthon, a Miskolci albimban vtam..épp hazaértem az egyetemről, amikor anya telefonált, hogy mi volt. Nagyon megijedtem, mivel féltem a családom, így másnap utaztam is haza.

csincsilla @ 2010-02-18 11:43

Ugyan már! Ez nem is földrengés! Bár biztos félelmetes volt átélni!

Olasz @ 2010-02-09 11:23

Én is éreztem Magyaregresen.
Megremegett az ágy és elkezdett rezegni a szekrény!
Furcsa érzés volt az tuti!!!

morcika @ 2010-02-09 10:38

1986-ban volt amit itt Kaposváron is igencsak lehetett érezni,akkor is rázkódott minden a házban,de semmiféle robbanás nem volt,csak morajlott a föld! Azért jó lenne tudni hogy mi volt a robbanás?

Mami @ 2010-02-09 09:39

Emlékszem, a 80-as évek közepén lehetett földrengés Siófokon is /az epicentrum talán Mór környékén volt?!/.
Mi akkor emeletes házban laktunk, a lakásban a közfalon lyuk keletkezett, könyvek, tv. bútorok leborultak. Kora reggel volt, készültünk munkába, iskolába menni. Mindenki feljvesztve rohant ki a házból. Félelmetes volt! Azóta félek a földrengéstől, hisz ha összedől a ház, nincs mentség, ott halunk meg. Jó lenne az embereket ilyen esetekre is felkészíteni, hogy mit tegyenek. Volt idős néni, aki előbb össze szedte a neki fontos dolgokat és azután ballagott le a lépcsőn.

Bajúsz Tamás @ 2010-02-09 08:17

Tisztelettel megemlíteném, hogy a térképen jelzett Magyaróvölgy neve Mogyoróvölgy

én @ 2010-02-09 05:40

én a saját vizeletemen éreztem .... :)

Hetes @ 2010-02-08 23:24

Remegtek a falak mint az állat azthittem valami részeg bejött ifával a lakásba

Pityuka @ 2010-02-08 23:18

Ugyan már robbanás Hülyeség! tanuljanak már az emberek földrajzot akkor rá jönnek hogy mi volt na erről ennyit.

Hermész3X @ 2010-02-08 21:16

Érdekes, hogy a két nagy robbanásból a cikkben már csak, "nagy dübörgés lett". Amúgy akit érdekel, nézzen utána milyen típusú földrengéseket előznek meg robbanások. Annyit elárulok, hogy nem természeteseket.

Szóljon hozzá Ön is!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.
Bejelentkezéshez kattintson ide, ha még nem regisztrált, megteheti itt.

Nyomtatás RSS

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés