Ilyen közös érdek a Budapest-Rijeka vasútvonal fejlesztése is, amelynek révén gazdasági előnyhöz juthat Kaposvár térsége is. Szita Károly erről a PrE-Mu-Dra határon átnyúló program kedd délelőtti kaposvári tanácskozásán beszélt, megemlítve, hogy ez az elképzelés illeszkedik az új Széchenyi Terv célkitűzéseihez.

Horvátország uniós csatlakozása újabb lökést adhat a Kaposvár és térsége gazdasági fejlődésének. A közös piac előnyein túlmenően nagyszabású programok megvalósítása is lehetővé válik.

- A magyar kormány az elmúlt héten mutatta be az ország gazdaságfejlesztési tervét, amelynek hangsúlyos része a közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztése. Óriási siker ez a kaposváriaknak, hiszen az M7-es autópályával való megfelelő összeköttetést, illetve a gyorsvasutat régóta kérték, s mindez alapvetően meghatározza a város jövőjét - mondta Szita Károly.

- Nem akarunk azonban itt megállni. Horvát partnereinkkel elkötelezettek vagyunk abban, hogy a Kaposvárt és testvérvárosát is érintő, Budapest és Rijeka közötti vasútvonalat közös uniós program keretében fejlesszük. Ez komoly gazdasági előnnyel járna, akár a teherszállításról, akár a turisztika fellendítéséről beszélünk - tette hozzá Kaposvár polgármestere.

Horvátország várhatóan 2012-től csatlakozhat az Európai Unióhoz, a tárgyalások a magyar elnökség idején is zajlanak.

Címkék: magyar-horvát, együttműködés, Szita Károly, kis szines, Kaposvár