lovasijász

Mások mellett Lázár Vilmos, fogathajtó-világbajnok és Dallos Gyula, a magyar lovassport örökös bajnoka is úgy vélekedett: az ősi magyar harcművészetnek helye van a Testnevelési Egyetem képzésében. Ezt már a lovassport szövetség következő közgyűlésén előterjesztik. A világon elsőként Magyarországon lesz a hivatalos oktatás része a lovasíjászat.

Már a bemelegítés sem tűnt sétagaloppnak a Kassai Lovasíjász Iskolában. A harminc lovasíjász fegyelmezetten végzi a gyakorlatokat a többszörös Guiness-rekorder mesteredző, Kassai Lajos irányításával. A bemutató edzést egy komoly szakmai zsűri is végignézte.
- A Testnevelési Egyetem itt van, a Magyar Lovas Szövetség itt van, hogy szakmailag meg tudjuk beszélni azt a fajta munkát, ami itt folyik, és ha megfelelőnek tartják, akkor bekerül a Testnevelési Egyetem képzésébe a lovasíjászat, ami azért óriási dolog, mert a világon elsőként mi magyarok fogjuk ezt bevezetni - mondta el Kassai Lajos.

A Kassai-iskolának már háromszáz tagja van. Az itt folyó munkát példaértékűnek tartják a szakemberek. Dallos Gyula örökös bajnok szerint Kassai Lajos olyan szintre emelte ezt az ősi magyar sportágat, hadiműveletet, amely világrengető,nemcsak azért, mert Guiness- rekordok sorát állítja fel, hanem egy olyan morális és olyan sportbeli magas szintre képzi a katonáit, sportolóit, amely példaértékű kell, hogy legyen a magyar sportoktatásban.

Ezért a Testnevelési Egyetem és a Magyar Lovas Szövetség vezetése úgy döntött: rövidesen akkreditálják a lovasíjászatot az egyetemi képzésbe és a szövetség szakágai sorába. Ezt már a következő közgyűlésen előterjeszti az elnök.

- Én régóta nagy csodálója vagyok a Lajosnak és amit létrehozott fantasztikus. Nulláról épített ki egy olyan sportágat, ami már nemcsak Magyarországon, hanem Európa és a világ számos országában egy kedvelt és művelt sportág, talán mi is tudunk neki segíteni abban, hogy még inkább elterjedjen - mondta el  Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

Nemsokára tehát lehetőségük lesz a fiataloknak, hogy lovasíjász tanári diplomát szerezzenek, később pedig szeretnék, ha csatlakozna a Kassai iskolához tartozó többi 14 ország is.

Címkék: lovasíjászat, fogathajtó, Dallos Gyula, Lázár Vilmos, Kassai völgy, kis szines