jatek1

Nem úszták meg szárazon a felkészülést a Berzsenyi csapatának tagjai. A szülőkből és diákokból álló társaság lelkesen gyakorol az országos vetélkedő hétvégi fordulójára. Úgy tűnik, a vízben otthon érzik magukat a fiatal és az idősebb sportemberek. Nincs túl sok idő a felkészülésre: a résztvevők az adott forduló előtt három-négy nappal kapják meg a feladatokat. Az ügyesség és a lelkesedés azonban mindig segít. Az idei versenyre hatvan csapat nevezett, így fontos volt, hogy ütőképes csapatot állítsanak össze a Berzsenyiben.

- Nem olyan könnyű dolog, mert az emberek ugyan szeretnek nézni a vetélkedőket, de az edzések komoly dolgok. Itt úszásból, gyorsaságból, ügyességből, sok mindenből kell jól teljesíteni. Komplett csapatot kell összeállítani, hogy jól szerepeljünk - mondta korábban a KaposPontnak Kovács Zoltán a Berzsenyi Dániel Tagiskola igazgatója.

A Nagy Vagy! a magyarországi általános iskolák csapatainak fantasztikus hangulatú, grandiózus versenye. A tizenöt héten át tartó viadal látványos erőpróbáinak résztvevői - gyerekek, tanárok, szülők és sztárok - földön, vízben és levegőben mérik össze erejüket, ügyességüket és tudásukat a dicsőségért és a fantasztikus fődíjakért. Sőt a Nagy Vagy! több ennél: mozgalom, amelynek követői hétről hétre vizsgáznak lelkesedésből, összefogásból, önzetlenségből és kitartásból.

berzsenyi

Erőt, ügyességet, gyorsaságot és összefogást igányelnek a Nagy Vagy! szakemberek által összeállított feladatai:

Páros céllövészet

A rajtjelre az első játékos odarohan az első céloszlophoz, leveszi a pisztolyt, a tölténytartóból kiveszi a lőszereket. (Megengedett, hogy segítőt vegyen igénybe az eszközök leszedéséhez, de csak úgy, hogy a társát a nyakába veszi és ő szedi le az eszközöket, a céloszlop megdöntése, a cél leemelése, stb. tilos. Ebben az esetben a két játékos közül az egyik lesz az első, a másik a második játékos.)

A játékos visszafut az emelvényig, fölmászik rá, betáraz (ez történhet előtte a földön is, a tárazás ideje, helye nincs megszabva), kilövi az első lőszert. Az minősül találatnak, ha a lőszer megtapadt a céltáblán. Ha talált, akkor leteszi a pisztolyt az emelvényre, leugrik (vagy fordított sorrendben), és fut a következő akadályhoz. Itt fölveszi a puskát, megcélozza valamelyik labdát és lő. Ha eredménnyel járt, akkor leteszi a puskát, visszafut a rajtvonal mögé, kézráütéssel indítja a társát, aki indul az első akadályhoz. A verseny addig tart, amíg az ötödik kislabdát ki nem lőtték a helyéről.

Csillaggyűjtő

Az a feladat, hogy a tutajvontató ember a kifeszített kötelet fogva mozgassa a tutajt, úgy, hogy a celeb csapatkapitány a szákkal egyesével össze tudja szedni a vízből a csillagokat. Ha egyet kihalászott, föl kell akasztania a tutajon lévő tartóra, majd keresheti a második csillagot. Ha az összes csillagot (mind a 6 darabot) összeszedte, akkor a vontató embernek be kell vontatnia a tutajt a célba. A játéknak akkor van vége, ha a celeb kilépett a partra, és minden csillag a helyén van.

Húzd a kocsit!

Az a feladat, hogy az autót a pályán belül adott távolságra (kb. 10 méter), a „célvonalig” valamelyik irányba elhúzzák. A kocsi mindkét tengelyétől 5-5 méterre jelzés lesz, amelyen a kocsinak át kell haladnia. Amelyik csapat először áthúzza az autót a célvonalon, az lesz az első, a párja a hatodik helyezett; a második autó áthúzója lesz a második, a párja az ötödik; a harmadik autó célba húzója a harmadik, míg a párja a negyedik.

Kapura rúgás

Az első játékosnak először a legközelebbi vonalról kell lőnie. Neki egy kislánynak kell lennie. Ha sikerül, visszafut, és váltja a társát, aki az egyel távolabbi vonaltól rúghatja be a labdát. Neki egy anyukának kell lennie. Őket követi a harmadik rúgás, egy kisfiú. Neki egy egyes akadályból épített kiskapu mögül kell rúgnia úgy, hogy a labda a kapu alatt mehet csak át. A negyedik és ötödik vonal mögül bárki rúghat, egy megkötés van, hogy Vincze Ottó itt is csak az utolsó játékos lehet csapatában. A negyedik és ötödik rúgónak is ezalatt a kapu alatt kell átrúgnia a labdát.

berzsenyi2

Labdás úszóverseny

A feladat az, hogy egy-egy csapatszínű, normál méretű gumilabdát – hatodiknak egy 55 cm-es fitball labdát – juttassanak el a vízen lebegő „virágba”. Az első versenyző vízbe ugrik, majd visszanyúl és a saját labdáját kiveszi a sávelválasztókkal határolt részről, ami a medence rajtkő felőli oldalán lesz, kb. 1 méter távolságban. A labdát a karjai között terelgetve, vízilabdás mozdulatokkal beúszik a virágig, beleteszi a labdát az egyik sziromba, majd visszaúszik. A rajtnál a nagylabda is a vízben van és érinti a medence falát. A váltás a parton történik, tehát a következő játékos akkor ugorhat a vízbe, ha az első már mindkét lábával a parton van.

Zsákban ugrálás

A feladat az, hogy a versenyzőknek a zsákban ugrálva kell a sáron átkelniük egyik partról a másikra, majd ott váltaniuk, aztán indulniuk vissza. A csapatok pályán belüli sorrendjét sorsolással döntjük el.

Úszó-evező váltó

A rajtjelre az első versenyző vízre teszi a csónakot, majd beleugrik a medencébe, és a csónak mellett úszva átvezeti azt a másik partig. Ott az első evezős beszáll a csónakba (az úszó játékos foghatja a csónakot a beszállás alatt, de aztán ki kell másznia a partra), az evezős pedig egyetlen evezőlapáttal átevez a rajt oldalra. Visszafelé az evezősnek kötelező a csónakban ülve (tehát nem a szélére kiülve) eveznie. A túlparton kiszáll, az evezőt bedobja a csónakba. Amikor partot ért, ugorhat az úszó ember, aki újra áttolja a csónakot a túlpartra, és így tovább. Az a csapat győz, amelyiknek az utolsó embere legelőször kilépett a partra. (A csónakot nem kell kivenni.)

berzsenyi3

Síelő

A csapattagok felállnak – egymás mögött, egymást megfogva – egy hosszú síléc-párra, majd elindulnak a pályán, amelyen enyhe szlalomban kell kerülgetni az akadályokat. Ha a versenyzők átértek a túloldalra, kilépnek a sílécből, „becsatol” a másik ötös csoport, és elindul vissza a szlalom pályán. Az nyer, akinek a teljes síléce először halad át a célvonalon.

Minden csapatnak egy ismert embert kell vállasztani " mentornak". A kaposváriak esetében Kántor Sándorra esett a választás, aki egykori berzsenyis diákként nagyon örült a megkeresésnek.

kantor

Az eredmények önmagukért beszélnek: a Berzsenyi eddig egy harmadik és egy második helyezést szerzett, így az idén szeretnénk megnyerni a versengést. JHa megnyerik, jutalmuk egymillió forint és egy egyhetes síelés lesz.

jatek2

Felkészítő tanárok:

Kovács Zoltán - Igazgató

Lukács Sándor – Testnevelő tanár

Kocsis Ádám – Csapatkapitány

Kántorné Tóth Krisztina

Csönge Helén

Andalics Gábor

Andalics Enikő

Auman Szabina

Rák Vince

Kántor Kevin

Király Olivér

Kishanti Martin

Mátés Lili

Zalánfy Bence

Címkék: ügyesség, Nagy vagy!, játék, Berzsenyi, kis szines