gyerekmergezes

A veszélyekre figyelmeztető jelekre egy speciális társasjátékkal tanítják meg a toponári ovisokat. A veszélyt az óvónők is érzékelik.

Horváthné Weil Katalin a toponári Festetics Karolina Központi Óvoda óvónője elmondta: mikor kisfia kis óvodás volt, kint grillezés közben a faszéngyújtó folyadékra húzott rá.

- Viszont ezek a gyerekek, akik részt vettek ebben a programban, már ismerik ezeket a jelzéseket - tette hozzá.

A kaposvári ÁNTSZ programját a toponári óvodában és tagintézményeiben tesztelték, 370 óvodáson. Az ötletgazdák szerint erre nagy szükség van.

Dr. Jankovics Judit, az ÁNTSZ regionális intézetének közegészségügyi osztályvezetője elmondta: a szülők is bevallották, hogy nagyon sokat tanultak.  A prevenciós jelleg a családban nagyobb hangsúlyt kap ezentúl - tette hozzá.

Somogyban az elmúlt 5 évben halálos mérgezés nem volt. A véletlen, súlyos mérgezések száma azonban egy év alatt a pici gyerekek körében 60 százalékkal nőtt. Harmaduk óvodás.

A kaposvári kórház sürgősségi osztálya szerint leggyakrabban a nagymama elöl hagyott piros szívgyógyszere valamint a maró, lúgos anyagok például a tisztítószerek keltik fel a picik érdeklődését.

Dr. Szappanos Klára, a Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető-helyettese elmondta: a növény mérgezések, főleg a piros bogyósak, tehát a gyöngyvirág, a Tiszafa, ami nagyon súlyos mérgezéseket tud okozni.

A szakember hozzátette: a piciknél is előfordul az alkoholmérgezés.

- Elöl felejtett sörös üveg, boros pohár és piciknél halálos kimenetelű lehet egy alkoholmérgezés is - tette hozzá.

A kaposvári modell az ország többi óvodájában is minta lehet. A díjon nyert pénzből egyelőre Somogy óvodáiban kezdik a játékos tanítást.

Címkék: óvonő, gyerekek, veszély, kis szines