A karácsonyfával elővigyázatosnak kell lennünk. Lehetőleg élő, gyökeres fát válasszunk, melyet már bérelni is lehet, de akár a kertbe is ki lehet ültetni az újév elmúltával. Ha nincs rá lehetőség, vágott fát tudunk vásárolni, de ez esetben lehetőség szerint vizes tartóba tegyük a nedvesség pótlása érdekében. A fenyőket sokszor már hetekkel előbb kivágják, így sokat veszít víztartalmából, mely a meleg szobában még inkább kiszárad és könnyebben lángra lobbanhat láng hatására. Műfenyő esetén válasszunk tűzálló kivitelűt!

A karácsonyfa legalább 1 méter távolságra legyen hőforrástól, amelyet stabilan helyezzünk el. Fontos, hogy megfelelő állapotú, minőségi bizonyítvánnyal rendelkező izzósort válasszunk. Bizonytalan eredetű, feltűnően olcsó izzósort nem szabad vásárolni, mert ez akár a családunk életébe is kerülhet. A szabadban kizárólag kültéri égősort szabad elhelyezni, mivel a beltéri izzósor nincs ellátva nedvesség elleni védelemmel, és zárlatot, egyúttal tragikus balesetet okozhat.

A korábban már üzemeltetett izzósort, vagy elektromos díszítő elemet a felhelyezés előtt át kell vizsgálni, hogy minden égő megfelelő mértékben világít-e, hogy használat során ne keletkezzen tűz nagy átmeneti ellenállásból. Bár a karácsonyfa fénye gyönyörű , de lefekvéskor ill. az otthon elhagyásakor mindenképpen válasszuk le az elektromos hálózatról. Legtöbb esetben gyári hosszabbítót használunk, mely ellen nincs kifogás, de az mindig akadálytalanul megközelíthető legyen és a nem használt aljzatot vakdugóval lássuk el.

A fára gyertyát, csillagszórót csak díszítésként helyezzünk el, azon ne gyújtsuk meg egyiket sem, mert a kiszáradt fa szikra hatására könnyen meggyulladhat. Gyermeket ne hagyjunk felügyelet nélkül a karácsonyfa közelében, ugyanis hajlamosak rá, hogy a szép látvány érdekében bekapcsolják az égőket, vagy meggyújtsák a gyertyákat, ha még felelőtlenül a gyufát is a közelben hagyjuk.

A karácsonyfa közelében mindig legyen készenlétben olyan eszköz, felszerelés, mely egy esetlegesen keletkezhető tűz a kezdeti szakaszában nagy biztonsággal eloltható - figyelmeztet a siófoki tűzoltóság.

Címkék: fenyőfa, karácsonyfa, tűzoltóság, Siófok, kis szines