A Dél-Dunántúl egyetlen Guruló Műhelye nyílt meg kedden délelőtt Kaposváron. A mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat nagyban megkönnyíti a fogyatékkal élők mindennapjait. Szita Károly köszönetet mondott mindazoknak, akik szívügyüknek érezték, és tettek is azért, hogy a mozgáskorlátozottak teljes értékű polgárai legyenek Kaposvárnak.

A hét magyarországi régió közül ötödikként a Dél-Dunántúlon, azon belül is Kaposváron nyílt
meg az a segédeszköz-fejlesztő műhely, ahol mozgáskorlátozott embereknek nyújtanak különböző szolgáltatásokat. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának uniós forrásból indított projektje hamarosan országos műhelyhálózatként fog működni, így minden ügyfél a saját lakóhelyéhez közel kaphatja meg a megfelelő szakmai segítséget.

- Helyénvaló, hogy az advent idején adjuk át ezt az épületet, úgy érzem, hogy ezzel hitet teszünk egy fontos ügy mellett. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik szívügyüknek érezték, hogy a fogyatékkal élők is teljes értékű polgárai legyenek Kaposvárnak. A város folyamatosan együttműködik az ezeket az embereket felkaroló szervezetekkel. Valljuk, hogy a lehetőséget mindenkinek meg kell adni. Ha ezzel a hittel élünk, bizonyára nem az utolsó ilyen intézményt adjuk át - mondta köszöntőjében Szita Károly polgármester.

Bár kevesen tudják, a mozgássérült emberek számára sorozatban legyártott segédeszközök - kerekesszékek, járókeretek, sporteszközök - nem mindig alkalmasak normál, hétköznapi használatra vagy sportolásra. Az akadálymentesítés mellett a segédeszközök helyes beállítására is oda kell figyelni, hiszen egy kerekesszék rossz kialakítása akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet.

- Az a célunk, hogy a rászoruló emberek minél nagyobb önállósággal végezhessék munkájukat, élhessék mindennapjaikat. Éppen ezért három műszerész és egy mozgásterapeuta dolgozik itt, a későbbiekben pedig egy rehabilitációs orvos is segíti a majd a munkánkat - fogalmazott Németh András, a kaposvári műhely igazgatója.

A külföldi mintára létrehozott és működtetett Guruló-műhelyekben ezentúl itthon is lehetőség lesz a segédeszközök átvizsgálására, javítására, tisztítására, valamint személyre szabott átalakítására, melyet szakorvos és mozgásterapeuta felügyel.

Címkék: kis szines