„Átlagosan harminc százalékkal kevesebb zöldség és gyümölcs termett, mint a múlt évben. Hosszú idő óta először csökkent az ágazat teljesítménye kétmillió tonna alá” – mondta csütörtöki évértékelőjén Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (Fruitveb) elnöke.

Az elmúlt tíz évben átlagosan 2,6 millió tonnás átlagtermésekkel szemben az idén csak 1,8 millió tonna termett, és a minőséggel is gondok voltak. A cseresznye, amelynek nyolcvan, vagy a meggy, amelynek negyvenöt százaléka semmisült meg. Ez az arány sokkal rosszabb, mint az átlagos harmincszázalékos termésveszteség.

Szabó József úgy látja, a zöldség-gyümölcs szekció a mezőgazdaság egyik legtöbbeket foglalkoztató ágazata, hiszen 340-380 ezer családnak ad megélhetést. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára szerint  az ágazat a jövőben nagyobb támogatásra, jövőre a tészek az ideinél ötszázmillió forinttal nagyobb támogatást kapnak, így 1,4 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

Az új Széchenyi-terv mintegy húszmilliárd forintos forrásából is részesülhetnek. Czerván György szerint az áfacsökkentés sokat segíthetett volna a feketekereskedelem visszaszorításában, amelynek mértéke negyvenszázalékos.

(Forrás: Magyar Hírlap)

Címkék: mélyponton, ágazat, kiesés, gyümölcs, kis szines