A 40-45 köbméter/másodperc vízráfolyás mellett 37 köbmétert/másodpercet vezet el a Sió-csatorna.  A tó vízszintje pedig folyamatosan emelkedik, pénteken 121 centiméteren állt. A Balaton legmagasabb vízállása maximum 125 cm lehet! Amennyiben nem lesz képes befogadni több csapadékot a vízgyűjtő területekről, egyszerűen kiönthet  és a szennyvíz is úszni fog az alacsonyan fekvő területeken.

balatoni2


Kritikus a helyzet, mert a napok óta hulló eső és hó miatt sok partközeli települést elöntött a belvíz, több helyen a szennyvíz is a tóba kerülhet. Balatonkeresztúron is kilátástalan a harcot folytatnak a belvízzel a tűzoltók.

szivattyúzás

Ahogy arról tegnap beszámoltunk: hat házat körbevett a víz, a tűzoltók akadályozták meg, hogy elöntse a melléképületeket. Már hiába szivattyúznak, pénteken ismét 10 centit emelkedett a vízszint. A szakemberek szerint a jövő hét első napjaiban katasztrófahelyzet alakulhat ki, mert az előrejelzések szerint újabb nagy mennyiségű csapadék várható.


A tűzoltóság azokon a helyeken folytatja a szivattyúzást, ahol még elvezetik az árkok a vizet.
-Több Balaton-parti terület is víz alatt áll a nyaralók között, mert már nincs  hova elvezetni a vizet, és lassan összefüggő tóvá alakul. A déli parton több utcában színültig teltek az árkok, mert nincs megoldva lefolyása - mondta Kovács József, Balatonkeresztúr polgármestere. A Balatonnak 30 centivel alacsonyabbnak kellene lenni, hogy képes legyen befogadni a nagymennyiségű csapadékot. A vízügyi szakemberek keresik a megoldást. Egyelőre nem nyilvánították katasztrófahelyzetnek az érintett szakaszt. Több háznál csak centimétereken múlik, hogy elöntse őket a víz.

Címkék: elöntés, helyzet, víz, kis szines