Mono Lake google maps

A californiai Mono Lake-tó

Kedd óta talán az egész világ a NASA titokzatos bejelentéséről beszélt. Az amerikai űrhivatal két napja hirdette meg, hogy csütörtök este sajtókonferenciát tart egy olyan asztrobiológiai felfedezésről, amely hatással lesz a földönkívüli élet utáni kutatásra.

Felisa

Felisa Volfe-Simon tengerbiológus felfedezése az, amely lázban tartja a világot. Az általa felfedezett baktériumokban az eltérő környezeti hatásoknak köszönhetően a hagyományos DNS-be a foszfor helyébe egyszerűen arzén épült be. A szenzáció, hogy a korábbi vélekedésekkel szemben ebből is kialakulhatott élet. - Ez azt bizonyítja, hogy a környezethez alakul az élet. Ez egy más féle élet, amit tanulmányozni kell - jelentették ki a NASA tudósai.

Minden földi élőlény DNS-ét, az amőbáktól az emberig hat elem alkotja. Ezek az elemek:a szén, hidrogén, nitrogén, oxigén, foszfor és kén. A most felfedezett baktérium örökítőanyagában azonban a foszfor helyett arzén van, amiről eddig a tudomány úgy gondolta, hogy ez lehetetlen. Ez az alapvetés most megdőlni látszik.

arzénos baktérium

A felfedezett baktérium


arzénos baktérium

A hagyományos DNS szerkezetében a foszfort egyszerűen arzén helyettesíti

A  felfedezés nagy hatással lehet az űrkutatásra. Új irányokat és lehetőségeket nyit a földön kívüli élet kialakulásának keresése tekintetében, hiszen az eddigi feltételzésekkel ellentétben, extrém körülmények között is létrejöhet élet az űrben.


Új, még soha nem publikált információkról, a tudományos kutatás eredményeiről a sajtókonferenciát élőben közvetítette a NASA TV az interneten. A magyar nézők  a Galileo Webcast honlapján követhették csütörtök este 20.00-tól online a korszakalkotó bejelentést, ahol szakkomentátorok értékelték a hallottakat.




Címkék: Mono Lake-tó, Galileo Webcast, űrkutatás, NASA TV, DNS, NASA, kis szines