turizmus

Az esős, viharos nyári idő miatt rossz volt a szezon a Balatonon. Alig volt telházas hétvége a magyar tengeren. Van olyan siófoki wellnesszállodába, ahova hétfőn is jöttek vendégek. Az igazgató azt mondja: ők már kifelé jönnek a válságból. Ehhez szerinte hozzájárult, hogy Siófokon időben ébredtek, több volt a program. Ezért a Balaton-parton ebben a városban voltak a legtöbben, szeptember végéig csaknem 157 ezren, többen, mint Hévizen és Füreden.

Hoffmann Henrik, a Siófoki Fürdőegylet és Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: a siófoki wellnessszállodák jobban átvészelték ezt az időszakot, egy komplexebb kínálattal, több lábon állva, nemcsak az egyéni utazókat, hanem a vállalati utazókat is megcélozva.

Összességében negyedével esett vissza egy év alatt a Balaton somogyi partján a szállodai vendégéjszakák száma. Viszont a minőségi hotelekben alig. A kétcsillagosokban azonban a felére. Az egycsillagosokban nőtt 21%-kal.

Egyre kevesebb a német, osztrák turista, viszont egyre több az orosz, ukrán.Sárdi Áprád, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság volt elnöke szerint igazodni kell a balatoni éttermeknek a vendégekhez, meg kell jelenni orosz étlapoknak, kicsit az ő étkezési szokásaikat is át kell venni.

tablazat

Somogyban az év első felében 15%-kal kevesebb volt a turista, mint tavaly. Ez elsősorban a minőségi szálláshelyek hiányának tudható be.Ez a kaposvári Dorottya Hotel. Most újítják fel. A szobákhoz patinás lift visz fel, de azok meglehetősen régiek. A szálloda munkatársa azt mondja: náluk elsősorban átutazó üzletemberek szállnak meg, családok alig.

Septe Éva hozzátette: a szálloda ebben a pillanatban nem olyan minőségű, amilyennek lennie kellene, ezért a tulajdonos úgy döntött, hogy felújítja a szállodát.

Az idegenforgalmi szakemberek jövőre javulást várnak, szerintük 10%-kal nő majd a vendégek száma a Balatonon és Somogyban is.

Címkék: vendégéjszakák, szezon, Balaton, kis szines