nőketért erőszak

A világon minden percben 3 nőt bántalmaznak!

 

A konferencia résztvevői határozottan elítélték a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak minden fajtáját, a családon belüli erőszaktól a nemi erőszakon és a szexuális zaklatáson át egészen az állami erőszak különböző formáiig. Beleértve a női politikai foglyok kínzását és bántalmazását is. Azért választották november 25-ét, hogy így emlékezzenek meg a Mirabal nővérekről (Patria, Minerva és Maria Teresa), akiket 1960-ban ezen a napon gyilkolt meg brutálisan a Rafael Trujillo vezette diktatúra a Dominikai Köztársaságban. November 25-ét 1999-ben az ENSZ hivatalosan is a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává nyilvánította.

Hazánkban az elmúlt évtizedben a bíróságok elé került ügyek folyamatosan csökkentek, és a rendőrség tudomására jutott esetek száma sem emelkedett.Mindez a tendencia az elmúlt években szigorított családvédelmi törvénynek köszönhető, bár a jogászok és civil szervezetek szerint még ez sem elégséges, mert nem teljes körűen tölti be a szerepét. Tovább szigorítanák, annak ellenére, hogy a súlyos, és nem ritkán életveszélyes bűncselekmények esetében, egyre gyakrabban kerültek a nők ellen erőszakot elkövetők, hosszú évekre börtönbe, vagy kaptak súlyos pénzbüntetést.

Somogyban a hatóságok mintegy ezer esetben jártak el, melyek közül csak alig húsz százalékuk zárul elmarasztaló ítélettel. A szakemberek a külföldi, így a szigorú osztrák, német, spanyol példákat sokkal alkalmasabbnak tartanák az esetek kezelésére.

- Az észlelő és jelzőrendszer működésére, és a megelőzésre, a hatóságok közötti integrált információcserére sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítani. - véli a téma szakértője, Dr. Tóth József szakpszichológus, egyetemi tanár.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb port felvert ügyében egy nyolcgyermekes családanyát, Hermann Istvánnét évekig kínozta és verte férje. Amikor egy újságíró támogatásával végül minden bátorságát összeszedve bíróság elé állt, és felolvasta a válogatott kínzásokat, melyeket elszenvedett, a teremben tartózkodó valamennyi nő (bíró,ügyész,védőügyvéd) elborzadva hallgatta a történetét.

A férjet jogerősen négy év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte a másodfokú bíróság. A férfi jelenleg is büntetését tölti. A családja az ország távoli településén egy polgármester segítségével kezdett új életet. Az asszony most attól retteg, hogy a férj a szabadulása után megtalálja őket, és megtorolja, amiért ellene tanuskodott...

Címkék: Dr Tóth József, ENSZ, feminista, civil, erőszak, kis szines