gólyák

Nyolc fióka tölti hazánkban a telet. Darázsi Zsolt a Magyar Madártani Egyesület csoportjának titkára elmondta: a kis gólyákat Fenékpusztán a Madármentő állomáson gondozzák. Etetik őket, próbálják őket megerősíteni. Két felnőtt egyed is itthon tölti a telet a Kis-Balaton térségében.

Máté Sándor a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári helyi csoportjának elnöke elmondta: az idei változékony időjárás következtében drasztikusan csökkent az egyedszám, főként a nagy vízállású területeken. A gólyák - több más fajhoz hasonlóan - a legjobb esetben is alig 50 százalék körüli költési sikert értek el, ráadásul sok pár az első fészekalj pusztulása után - túl későn - pótköltésbe kezdett, és az ebből kelt fiókák túl fiatalok voltak ahhoz, hogy a szülőkkel az augusztus 20-a körül kezdődő vonuláskor elhagyják a fészket. Már a gyűrűzéskor kiderült: a megszokotthoz képest jóval később kezdődött a költés, a  2,5-ös fiókaátlag helyett 1,6-os fiókaátlagot tapasztaltak 2010-ben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaihoz számos bejelentés érkezett az állatok megszokottól eltérő viselkedésformáiról. Darázsi Zsolt hozzátette: a gólyaállomány meleltt az énekesmadarakat is megviselte a változékony időjárás. Októberben és még novemberben is érkeztek bejelentések aktív kékcinege fészkekről. Pécs-Homoktetőn egy szeptemberben kirakott odú tulajdonosa talált egy 8 tojáson kotló széncinegét. A múlt héten az összes fióka kikelt, a szülők azóta is hordják a táplálékot számukra. Hasonló a helyzet a molnárfecskékkel is, amelyek jelentős része általában szeptember közepére elhagyja az országot, azonban idén még októberben is érkeztek jelentések fiókás fészekaljakról.

Címkék: fióka, itthon, madár, pusztulás, tél, kis szines