topvallakozok

A Videoton Elektroplast Kft. árbevétele 3 milliárddal csökkent egy év alatt. Ezzel tavaly már nem jutott fel az 500 legnagyobb árbevételű cégek listájára. A kaposvári telephelyű Mg Produkt Kereskedelemi Kft. is lecsúszott az 500-as listáról. Bevételük 1 év alatt csaknem 5 milliárddal csökkent. A mezőgazdasági termények kereskedelmével foglalkozó cég vezetője azt mondja: az elmúlt években a bevételkiesés ellenére nem csökkent a forgalmuk. Tavaly körülbelül 400 ezer tonna gabonát értékesítettek, 90%-át külföldre szállították.

Hanyecz Imre MG. Produkt Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 2009-es árbevétel csökkenésnek az volt az oka: nem az volt, hogy a kiszállított termény mennyiség csökkent, hanem az hogy a mezőgazdasági termény árak 50-70%-kal alacsonyabbak voltak mint az előző ében. A cég vezetője abban bízik, hogy a gabona ára nővekedni fog, így azt reméli az idei listára már felkerülhetnek.

topvallakozok

A Kométa 13 helyet ugrotte előre a Top 500-as listán. Míg 2008-ban a 339. helyen állt, addig tavaly már a 326.-on. A cég árbevétele meghaladta a 21 milliárdot. A válság hatását idén érzik majd meg- mondja az ügyvezető helyettes. A jövőben is folyamatos fejlesztéseket terveznek. Hollóssy Tibor, a Kométa 99 Zrt., Kaposvár ügyvezető igazgató helyettese hozzátette: a tulajdonosi kör 1999-től napjainkig közel 6 milliárd forintot fektetett be a cégbe, az elkövetkező 2-3 évben pedig 2 és 3 millárd közötti beruházást terveznek. Új szennyvízüzemet és kazánházat hoznak létre, hogy csökkentsék az energiafelhasználást. De a vágóhíd és a csontozó is megújul.

Somogyban egyébként a Kométán kívül még 4 cég került fel a ranglistára. A Flextronics, a Földgázszállító Zrt, a Sió Eckes és a Dunántúli Regionális Vízmű. Ezeknek a cégeknek árbevétele meghaladta az 570 milliárd forintot. Ezzel Somogy a középmezőnyben foglal helyet a megyei rangsorban.

Címkék: Kométa 99 Zrt., milliárt, Videoton Elektroplast Kft., toplista, somogyi, bevétel, cég, kis szines