Mára évtizedes ujjnyi nemes penész borítja a palackokat. Büszkén mutatta meg a csipkebogyón, borókabogyón érlelt ágyas pálinkáját, azonban megízlelni csak egy fiatal 13 éves szilvát vett le a polcról.

- Az első üvegeket véletlenül felejtettem benn a pincém egyik ablakfülkéjében, s amikor a következő évben rábukkantam, nagyon megörültem nekik. Amikor a következő évben az új cefrét kifőzettem, úgy döntöttem gyűjteni fogom a pálinkát, s az óta minden évben egy-két palackkal a polcra kerül a friss párlatból - meséli Feri bácsi.

- Sokan jönnek,hogy megkóstolják az öreg párlatokat, de a legrégebbit még magam sem nyitottam ki – mutatta a penésztől alig látható üveget.

iger.ferenc.palinka1

Elárulta, hogy attól is különleges zamatú a kisüstije, hogy az alapanyagát a mai napig azok, a már száz évesnél is idősebb körtefák adják, melyeket a családi birtokon még a nagyapja ültetett, s amelyeket soha nem permeteztek semmiféle vegyszerrel.

- Minden reggel megkóstolok 1-2 centet a fiatalabbakból, de a kedvencem egy 1982- es évjáratú szilvórium, amit csak jeles alkalmakkor veszek elő. Ez tart egészségesen, és ennek köszönhetem, hogy ilyen szép kort érhettem meg – árulta el mosolyogva Iger Ferenc.

A gyűjteményéből hiányzik egy 1974–es palack, de ezt cseppet sem sajnálja, mert Feri bácsi a pálinkával azonos korú Attila unokájának lakodalmában koccintott az ifjú pár egészségére.

Címkék: Iger Ferenc, Lábod, pálinka, kis szines