majsai

Majsai Gábor első igazán profi együttese a Wastaps volt. A funky és soul zenét próbálták meghonosítani itthon több-kevesebb sikerrel. Tévé- és rádiófelvételek sora készült az akkor népszerű műsorok számára. Huszonévesen ők kísérték a Vígszínházban a Harmincévesek című darabot.

A következő állomás az Europa Group volt Cserháti Zsuzsával. Ekkor ment ki Majsai Gábor először külföldre dolgozni. Az Europával végigturnézták Európát. Később magyar, majd német zenekarokkal, utóbb pedig már szólóban dolgozott. Skandinávián át Spanyolországig az öreg kontinensen, és olyan sztárok előtt léphetett fel, mint a Four Tops, James Brown vagy a Modern Talking.

Amikor egy kiadó megkereste azzal az ajánlattal, hogy Tom Jones dalait énekelje el magyarul, nem haboztott. Így készült el első szólólemeze BaráTom Jones címmel. A klasszikus slágerek mellet pár saját szerzeménye is helyet kapott az albumon. Mivel a közönség szimpátiája azóta is kíséri ezt az anyagot, nagy örömmel énekelte újra és újra.

Néhány éve Vágó István hívó szavára egy próbateremben találtam magam, ahol Heilig Gáborral, Gallai Péterrel, Látó Jánossal és Makrai Palival megalakult a Favágók zenekar. A humor és a vidámság jegyében elkészítették CD-jüket Első reccsenet címmel, ezt követően a Favágók reccsentettek még egyet, és elkészült a Második reccsenet. Azóta is élő koncertekkel (2002-től egy új taggal, Marsalkó Zolival) járják kis országunkat, és minden évben egyszer teltházas, nagysikerű koncertet adnak a Budai Parkszínpadon.

Majsai Gábor néha kirándulok más zenei területekre, például fellépett a Szekszárdi, a Székesfehérvári és a Kék Fény bigbanddel.

2002-ben Dés László és Geszti Péter szerzeményét, az Üvegtigris főcímdalát, a Rossz pénzt énekelte, néhány rajzfilmfigurának is kölcsönözte hangszálait, év végén pedig Vörös Pistivel, régi zenészbarátjával jubileumi koncerten, a Petőfi csarnokban zenélt együtt. 2003-ban "A vendégek, Leonard Cohen dalai" CD-n a Jövő című dalt énekelte, és egy kis latin kirándulást is tett, amikor barátaival elkészített egy igazán pergő salsát, a Havanna rádiót.

Jelenleg szólóban, önálló zenekarával és a Besenyőkkel is fellép.

2006 fordulópontnak mondható az életében, mert egyéves munka gyümölcseként a boltokba kerülhetett Póker című önálló lemeze, amelynek kapcsán az egész évet végigturnézta, és Jöhet a zápor című dala hónapokig slágerlistás volt országszerte.

2007 második felében jelent meg következő albuma, amelyen klasszikus amerikai jazz nótákat énekel nagyzenekari hangszereléssel, igényes, új magyar szövegekkel. Ennek apropóján alakította meg a Majsai Swing Starst, amely egy öttagú formáció, és lényegesen könnyebb vele az ország bármely pontjára eljutni, mint a big banddel. Számára is meglepetés volt, amikor a lemez aranylemezzé vált, illetve 2008-ban Fonogram-jelölést kapott az év legjobb jazz albuma kategóriában.

Úgy tűnik, a swing műfaj bejött a közönségnek is, mert a sikerre való tekintettel legújabb, 2010. november 15-én megjelenő albuma szintén swing alapokra épít, bár a boogie-woogie felé is kacsingat. A címe Swing és a Boogie.

 

Címkék: boogie, swing, Majsai Gábor, kis szines