mozgas

Nem érek rá, nincs rá pénzem, túl fáradt vagyok - ehhez hasonló kifogásokkal magyarázzuk, miért nem mozgunk. Vámos Zoltán tíz évig versenyszerűen cselgáncsozott. Ma szinte már egyáltalán nem sportol. Az egykori sportember elmondta: kispályás focikat szoktak szervezni félévente, évente egyet, de rendszeresen már nem mozog..

- Egyszer bekattant valami, hogy el kell kezdenem, elkezdtem, segített az, hogy személyi edzőhöz jártam, segített, hogy hogyan csináljam, és kb. fél év alatt ment le a 20 kiló - mondta el Béres Erika.

Szerinte: aki egyszer elkezd mozogni, az hamar rájön, hogy milyen jót tesz. Hideg Gyöngyi ülőmunkát végez, ezért fontosnak tartja azt, hogy esténként egy kicsit mozogjon.

Az edzők azt mondják: nagyon nehéz mozgásra bírni az embereket. Sokan későn kapcsolnak. Bali Balázs, a kaposvári XL-Fittlesz szakmai vezetője szerint az elhízás komoly problémát jelent, a szív és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak.

Az ÁNTSZ megyei kutatásából kiderült: minden 10. somogyi 20-30 kiló súlytöbbletet cipel magán. A vizsgált személyek kétharmadának pedig magas a vércukorszintje. Ez a mozgáshiánnyal is összefügg. Tíz év alatt több mint 10%-kal emelkedett azoknak a száma, akik semmit sem sportolnak. Ma már felnőttek csaknem 70%-a egyáltalán nem mozog.

Kurucz Gabriella, az ÁNTSZ egészségnevelője elmondta: az, hogy a felnőtt lakosság nem mozog, az annak is köszönhető, hogy gyerekkorban kell kialakítani a mozgás, mint a mindennapos élet részeként, hogy megjelenjen az életben. Elkezdni sosem késő - mondja az egészségnevelő. Napi fél óra mozgás már a felére csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását. A legfontosabb azonban a rendszeresség.

Címkék: lusta, ÁNTSZ, mozgás, Somogy, sport, kis szines