szoli


Ausztriában szeptemberben lépett életbe az a rendelet, miszerint csak a 18 éven felüliek barnulhatnak szoláriumban. Ezután már csak annak engedheti a személyzet használni a szoláriumot, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Több mint kétezer euró (530 ezer forint) büntetés vár arra az üzemeltetőre, aki nem tartja be a rendeletet. A szoláriumüzemeltetők csalódottan fogadták a jogszabályt, a bőrgyógyászok szakmai szövetsége viszont üdvözli a tilalmat.

Hazánkban viszont más a helyzet, nincs életkorhoz kötve a szoláriumozás. Az utóbbi években egy szigorú uniós szabályozás lépett életbe, miszerint annyi UVB sugárzást bocsátanak ki mint nyáron egy átlagos napos időben.

A KaposPont szakértője elmondta: idén már csak a bevizsgált uniós csöveket szabad használniuk a szoláriumoknak. Inzenzív nyári barnulás előtt ajánlott a heti egy szoláriumozás, hogy a bőrünket felkészítsük a napozásra. A kozmetikus szakértőnk óvatosságra inti a fiatalokat, sokuknál egyfajta függőségi magatartás is kialakul, ami gyakori és rendszeres szoláriumozásra sarkallja őket. A krónikus UW sugárzás miatt a daganatok száma emelkedik, illetve a napégés során a melanoma malignum, ami egy nagyon rosszindulatú bőrdaganat kialakulásában játszik nagy szerepet

Tálosi Alexandra egyetemi hallgató hetente kétszer napozik mesterségesen. Úgy véli: a napon való barnulás sokkal veszélyesebb, ugyanis sokkal jelentősebb UVB sugárzás éri a bőrünket. Szandra a szoláriumválasztásnál figyelembe veszi, hogy a szigorú uniós szabályozásnak megfelelő csöveket alkalmazzanak azo a helyen, ahol mesterségesen barnul.

Egy 2009-es felmérés szerint minden hetedik szoláriumot szabálytalanul működtettek hazánkban. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 312 helyszínen 516 napágyat ellenőriztek, legtöbb esetben a napágyak UVB sugárzása volt jóval a megengedett érték felett. Az előírások azóta azonban szigorodtak. A legújabb európai uniós jogszabálymódosítás szerint jóval alacsonyabb UVB sugárzású csöveket szabad használni, amely annyi UVB sugárzást bocsátanak ki mint nyáron egy átlagos napos időben.

Címkék: szolárium, barnulás, csövek, tilos, kis szines