- A préselés, fejtés, szűrés nélküli borkészítés ősi titkát a gazdák dinasztiákon keresztül hétpecsétes családi titokként őrzik napjainkig, amely minden borvidékeken más és más – magyarázza a szőlőskislaki gazda. - A lényege, hogy egy felfelé szűkülő, vastag falú tölgyfa kádban, a törkölykalapot a must felszíne alatt tartva, a levegőtől elzárva megy végbe az erjedési és érési folyamat. Így amikor a téli ünnepek előtt csapra ütjük a hordót, kristálytiszta bort engedhetünk le - meséli Országh úr. – Egy alkalommal, a barátaimmal beszélgetve hallottam egy módszerről s úgy döntöttem kipróbálom – mondja sejtelmesen mosolyogva a borász.
- Ha mindent jól csináltam, akkor olyan különleges szín és ízhatást érhetek el, melyet a modern módszerekkel nem lehetséges - meséli. – Az eredményre már nem sokat kell várnom – mondja a nemes nedűt ízlelgetve. - A szeptemberi szüret óta érlelődő kékfrankost a napokban töltöttük az ászokhordókba és karácsonykor a családomnak az ünnepi vacsorához már ebből töltök a poharakba.
Címkék: Ország Zoltán, Szőlőskislak, borászat, bor, kis szines