panel


A városvezetés szerint azonban a módosítással egy költséghatékonyabb szolgáltatás valósulna meg. Másfél éve kell fizetni a szemétszállításért Kaposváron. Jövőre a tervek szerint a társasházban élők nem egyénileg tehetik ezt, hanem a közös költséggel együtt.

A panellakók érdekvédője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: szerintük ez aggályos. Jurmann Béla a a kaposvári Panellakók Érdekvédelmi Közösségének elnöke elmondta: ezentúl a lakóközösségek a nem fizető tagok után is meg kell, hogy fizessék a szolgáltatás díját, és akkor a nem fizetők helyett a fizetőknek kell megelőlegezni a nem fizetőkre rótt terheket.

A város jegyzője azt mondja: Kaposvár korábban lehetőséget adott az egyéni díjrendezésre. De ez nagy adminisztrációs terhet és pluszköltséget rótt a szolgáltatóra.

Dr. Kéki Zoltán kaposvári címzetes főjegyző hozzátette: nincs más megoldás, mint visszaállni arra a rendszerre, amit a magyar települések 90%-a jelenleg alkalmaz.

Somogy nagyobb városaiban is ez a gyakorlat: Siófokon és Nagyatádon a közös költséggel, Marcaliban pedig a kommunális adóval együtt fizetik a szemétszállítást. A Városgazdálkodási Zrt. szerint az új fizetés a társasházakban élőknek kedvezőbb és kényelmesebb lesz. Petes Tamás, a KVG Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a szemétszállítási díj közös költségben történő beépítésével egy számlával kevesebbet kell befizetniük a postán. Így egyetlen fillér anyagi hátrány nem érheti a lakosokat. A kaposvári módosításról csütörtökön dönt a közgyűlés.

A KVG Zrt. szakmai állásfoglalása a társasházak díjfizetési rendszerének módosítása kapcsán:

Szakmai meggyőződésünk alapján Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendelet módosítása, a társasházakban élők számára egyértelműen kedvezőbb és kényelmesebb feltételeket biztosít a díjfizetési rendszerben, egyben hozzájárul egy költséghatékonyabb szolgáltatás ellátásához.

Tekintettel arra, hogy a társasházak egy közös hulladéktároló edényt használnak, a háztartásokban keletkező hulladék nem különülhet el egymástól, hisz így a külön mérésre sincs lehetőség.

A jogszabály alapján - és a társasházak esetében ez jelenleg is így van – a közösen igénybe vett szolgáltatásokat, mint például a lépcsőház fűtése, takarítása, világítása, közös képviselő díja, társasház szigetelése közösen kell megfizetni, ezért így van ez a közös tartályból történő szemétszállítás esetében is.

A rendeletmódosítás a közös képviselők számára sem okozhat gondot, hisz ez a korábbi években is így volt, jelenleg is több közösség fizeti ilyen rendszerben a díjat és ahol felmerül például, a hulladéktároló edény bérleti díja, azt jelenleg is a közös költségen keresztül fizetik meg a lakók.

Az új szabályozás a lakóknak egy fillér többletterhet nem jelent, hisz a jövőben amennyiben a hulladékszállítási díj beépül a közös költségbe, egy ugyanilyen értékű számlával és csekkel kevesebbet kell majd a postán befizetni.

A közös képviselőknek pedig készséggel állunk rendelkezésükre és számukra minden szakmai segítséget megadunk az új rendszerre történő átállás során.

 

Címkék: Dr. Kéki Zoltán, módosítás, panellakók, Jurmann Béla, szemétdíj, Petes Tamás, költség, kaposvár, kis szines