Jelentem a fedélzeten készen állok a repülésre - ezekkel a szavakkal indult 8 napos útjára az első magyar űrhajós 1980-ban. Farkas Bertalan a katolikus gimnázium diákjainak is mesélt élményeiről.

- A világűrből nézve nincsenek országhatárok, nem volt útlevelünk, gyakorlatilag azt valósítottuk meg ami mindenkinek az álma. Másfél óra alatt körberepültük a földet. Fantasztikus volt látni a kontinenseket -mesélte első magyar űrhajós.

Ahogy Farkas Bertalan az űrből, úgy a Panoráma Világklub Budapestről próbálja meg felderíteni a világ magyarságát. Több mint 3 millióan élnek ugyanis az anyaországon kívül. A világszervezet ma már 100 országban van jelen.

Dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke elmondta: céljuk, hogy a Kárpát- medence magyarsága és a világban szétszóródott magyarok között legyen egy kapcsolati tőke, legyen egy lehetőség a találkozásra politika és ideológiamentesen.

Az országban ötödikként alakult meg a somogyi klub. Nagyváradi-Kis Anna a Panoráma Világklub megyei szervezetének elnöke elmondta: szeretnék, hogy Somogy megyéből és a világ minden pontjáról elszármazott magyarokat ha hazajönnek itthon otthont találjanak.

Ezen kívül a klub fő feladatának tekinti a kultúra ápolását. Éppen ezért kiállításokkal, zenei produkciókkal színesítik a rendezvényeket.

Kovács Dóri a Panoráma Világklub zenei vezető szerint a zene az ami minket magyarokat összeköt.
- Nagyon sok külföldi nótaénekesek vannak kint külföldön, akik ugyanazt a repertoárt ismerik mint itt Magyarországon, így könnyű velük zenei nyelven szót érteni - tette hozzá. A világklub zenei vezetője éppen ezért a népi motívumokat használja fel dalaiban. Ez a legújabb videoklipje amelyben a Motíva együttes kíséri.

Címkék: Farkas Bertalan, összeköt, Tanka László, Panoráma Világklub, felkutat, Nagyváradi-Kis Anna, kis szines